Novi napad na LGBT osobu u Beogradu

Beograd, 28.08.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) izražava svoju najdublju zabrinutost jer je u poslednjih nekoliko nedelja registrovala povećan broj napada ili pokušaja napada na lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe, o čemu je pravovremeno obaveštavala javnost.

Poslednji od četiri zabeležena slučaja fizičkih napada se dogodio na Novom Beogradu u noći između petka i subote (26. na 27. avgust), kada su dva mlađa muškarca napala dvadesetogodišnjeg gej mladića, nanevši mu tom prilikom povrede brutalnim udarcima u glavu i telo. Žrtva je zadobila težu kontuziju glave, više masnica i ogrebotina po telu. Takođe, žrtva je napad odmah prijavila policiji, kao i Gej strejt alijansi.

GSA zahteva i od policije i od svih drugih nadležnih organa da i ovaj i prethodne slučajeve nasilja bez odlaganja rasvetle, identifikuju počinioce i privedu ih pravdi. Takođe, GSA zahteva od svih nadležnih institucija da se ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u periodu pred Paradu ponosa i na dan njenog održavanja učine sve što je u njihovoj moći da se nasilje koje smo prošle godine imali ne ponovi. Odgovornost države je da se svakodnevno i konkretno bavi smanjenjem nasilja, a ne samo da konstatuje kako ono postoji i kako je pretnja stabilnosti čitavog društva.

Nepostojanje jasne strategije za borbu protiv nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama i potpuno odsustvo sistemskog pristupa rešavanju problema sa kojima se LGBT populacija susreće i tokom Parade ponosa, ali i u svim drugim danima u godini, za svoju direktnu posledicu ima ohrabrivanje nasilnika da svakodnevno i gotovo neometano prete smrću, tuku, vređaju, nipodaštavaju i marginalizuju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom delu stanovništva.

GSA podseća da još uvek traju sudski procesi Miši Vaciću i Mladenu Obradoviću, liderima desničarskih ekstremističkih organizacija „SNP Naši 1389“ i „Obraz“, koji su optuženi za krivično delo rasna i druga diskriminacija uoči Povorke ponosa 2009. godine, da osuđujuća presuda Obradoviću zbog organizovanja nasilja oko Parade ponosa 2010. godine, sem što je niska, još uvek nije postala pravosnažna, kao i da velika većina sudskih procesa koje je pokrenula Pravna služba GSA zbog nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama jako sporo ili uopšte ne dobija svoj epilog.

GSA još jednom poziva sve nadležne državne organe da neodložno i efikasno krenu u sistemsku borbu protiv nasilja čija su meta LGBT osobe, druge manjinske grupe, ali i svi drugi građani našeg društva.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube