Saopštenje za javnost povodom izjave Dragana Markovića Palme da je homoseksualnost bolest

Beograd, 16.08.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, o tome da je homoseksualnost bolest, a koju su preneli pojedini mediji.

I pored toga što je homoseksualnost skinuta sa liste bolesti Svetske zdravstvene organizacije još pre dvadeset godina, što je u više navrata potvrdilo i Srpsko lekarsko društvo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Dragan Marković Palma ne prestaje da ovakvim i sličnim izjavama zloupotrebljava medijski prostor, širi neistine i raspiruje mržnju prema LGBT populaciji. Tome sigurno doprinosi i činjenica da ni zbog jedne svoje homofobične izjave, a bilo ih je i previše u poslednje dve godine, Marković nikada nije odgovarao, ni krivično ni politički.

Izjava Dragana Markovića Palme za GSA nesumnjivo predstavlja govor mržnje prema LGBT populaciji i stavlja ovu manjinsku populaciju u poziciju građana drugog reda, a posebno zabrinjava to što je Marković visoko pozicionirani političar koji bi morao da poštuje Ustav i zakone Srbije koji zabranjuju diskriminaciju, što on očigledno ne čini.

Takođe, GSA smatra da je „dodatak“ izjavi o tome kako Marković ne podržava nasilje krajnje licemeran s obzirom da upravo ovakve izjave da je homoseksualnost bolest samo jačaju ionako velike društvene predrasude i mržnju prema LGBT populaciji i doprinose povećanju nasilja nad LGBT osobama gde počinioci u večini slučajeva, baš kao i Marković, prolaze nekažnjeno.

GSA nema iluzija da Dragan Marković Palma nije svestan svoje odgovornosti i posledica svojih izjava koje mogu dovesti do nasilja nad ovom manjinskom populacijom, bilo da se radi o Paradi ponosa ili o čestim slučajevima napada na LGBT osobe koji se preko cele godine dešavaju na ulicama, javnim prostorima, školama, u porodicama i dr.

GSA smatra da Markovića prosto nije briga za živote LGBT osoba u Srbiji već jedino za jeftine političke poene koje na ovaj način zarađuje u homofobičnom društvu kao što je društvo u Srbiji. Uostalom, to je pokazao i prošle godine kada je, prema saznanjima GSA, direktoru Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu par dana pred 10. oktobar nudio razne položaje i beneficije ukoliko organizatorima Parade otkaže korišćenje SKC-a bez obzira što je SKC bio jedna od najvažnijih bezbednosnih tačaka koja je predstavljala zaštitu za učesnike Parade.

Imajući sve ovo u vidu, Gej strejt alijansa će ubuduće Dragana Markovića Palmu, ukoliko nastavi sa homofobičnim izjavama, kao i njemu slične političare smatrati direktnim inspiratorima mržnje i nasilja nad LGBT osobama, bilo da se radi o pojedinačnim napadima ili o organizovanim napadima od strane ekstremističkih desničarskih organizacija.

Takođe, s obzirom na izostanak adekvatne reakcije nadležnih državnih institucija i organa na jučerašnju izjavu, Pravna služba GSA će u narednim danima podneti i tužbu protiv Markovića zbog govora mržnje, diskriminacije i povrede ravnopravnosti.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube