Ne može se za dva dana uraditi ono što je trebalo raditi tokom cele godine

Beograd, 30.09.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) najoštrije osuđuje zabranu Parade ponosa 2011. i smatra da je ovakva odluka državnih organa direktna posledica njihovog nečinjenja i ignorisanja problema nasilja i homofobije u društvu u poslednjih godinu dana, ali i u prethodnim godinama.

Ako je neko ranije i sumnjao koliki je stvarni potencijal za nasilje i nasilničko ponašanje nad građanima ove zemlje, to je postalo vidljivo i jasno upravo 10. oktobra prošle godine kada je održana prva Parada ponosa. Međutim, od tada država nije učinila skoro ništa da se obračuna sa nasilnicima, huliganima i desničarskim ekstremističkim grupama koje i dalje nesmetano deluju, šire strah i govor mržnje i otvoreno pozivaju na linč i nasilje.

Zato Gej strejt alijansu ne iznenađuju tvrdnje i procene Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih bezbednosnih struktura o tome da je bezbednosni rizik održavanja Parade ponosa veoma visok, kao i današnja odluka da se ovaj događaj zabrani. Iako je GSA s punim pravom očekivala da će država pokazati spremnost i da će se Parada ove godine održati kao što je i planirano, ipak se pokazalo da za ova dva dana nije moguće uraditi ono što je moralo biti rađeno tokom cele godine a to je sistematsko smanjenje nasilja i diskriminacije i jačanje tolerancije prema LGBT populaciji i svim drugim manjinskim grupama.

Takođe, GSA smatra da je ceo proces organizovanja Parade ponosa ove godine i polemika koja se vodila u javnosti ponajmanje imala veze sa pravima LGBT osoba i poboljšanjem njihovog statusa. Ovaj proces je na žalost zloupotrebljen od mnogih strana, najčešće u svrhu dobijanja jeftinih političkih poena, čime je pokazana velika bezobzirnost i nebriga za ono što jeste svrha održavanja Parade ponosa a to je povećanje tolerancije prema LGBT populaciji i smanjenje homofobije.

Današnja odluka o zabrani Parade ponosa predstavlja korak unazad za ceo LGBT pokret i LGBT populaciju, ali i za sve građane Srbije. Međutim, najveći korak unazad svojim današnjim postupkom napravila je pre svega država na kojoj leži i najveća odgovornost da povrati izgubljeno poverenje svojih građana.

GSA zahteva da država i sve njene nadležne institucije bez odlaganja procesuiraju i sankcionišu sve nasilnike, ekstremističke grupe, organizacije i pojedince koji su u prethodnom periodu otvoreno pretili, vršili mobilizaciju i udruživali se radi vršenja krivičnih dela o čemu nadležni organi imaju saznanja na osnovu kojih je i donešena odluka o zabrani Parade.

Jedino tako će država i njene institucije moći da pokažu da im je zaista stalo do života LGBT osoba u našoj zemlji, kao i da mirni i nenasilni učesnici Parade ne mogu biti isto što i oni koji izazivaju i vrše nasilje.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube