Nedopustivo ponašanje policijskog službenika

Beograd, 25.09.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) obaveštava javnost da je noćas pri prijavljivanju napada bila izložena alarmantno neprofesionalnom i nedopustivom ponašanju dežurnog policijskog službenika OUP Stari grad u Beogradu.

U noći između 24. i 25. septembra nešto posle ponoći, Gej strejt alijansi se javio njen član N.M. (20) koji je nekoliko minuta pre toga bio žrtva napada u gradskom autobusu na liniji 65. Naime, jedan od putnika u autobusu, najverovatnije pod dejstvom alkohola, je nakon vike na putnike bez ikakvog razloga udario N.M. u glavu i pobegao iz autobusa na sledećoj stanici. N.M. je o tome odmah obavestio GSA.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse je uz saglasnost N.M. odmah telefonom pozvao OUP Stari grad kako bi prijavio napad i kako bi policija što pre reagovala i uhvatila nasilnika koji je predstavljao očiglednu pretnju. Kada mu se javio dežurni policijski službenik, Pavlović se uljudno predstavio i rekao iz koje je organizacije, kao i uvek kada GSA prijavljuje napad, i šta je svrha poziva.

Međutim, umesto očekivanog pitanja o detaljima napada dežurni policijski službenik je reagovao rečima „Šta je to Gej strejt alijansa, jel ste vi neka politička partija, šta ste?“.

Iako veoma iznenađen neprofesionalnošću dežurnog policajca i ponašanjem koje je u potpunosti van pravila službe i policijskog kodeksa, Pavlović je nastavio da insistira da se preduzmu radnje kako bi se uhvatio počinalac. Nakon ubeđivanja, dežurni policajac je napokon pristao da od N.M. sasluša šta se desilo, zatim je pozvao svog kolegu kome je N.M ponovio celu priču da bi ga nakon toga uputili da prijavi slučaj OUP Novi Beograd tvrdeći da je to pod njihovom ingerencijom s obzirom da je u trenutku napada autobus 65 saobraćao na toj teritoriji. N.M. je zatim pozvao policiju na Novom Beogradu kojoj je opet ponovio šta se dogodilo i koja ga je ponovo uputila na OUP Stari grad. Naravno, u međuvremenu je prošlo dosta vremena a šanse da se počinilac uhvati od strane policije su svedene na nulu.

GSA je zaprepašćena ovakvim stavom i odnosom dežurnog policijskog službenika i ujedno veoma zabrinuta zbog njegove reakcije jer zaključci koji se nameću iz ovakvog ponašanja nisu nimalo prijatni ni za LGBT populaciju ni za sve druge građane Srbije.

Ponašanje ovog policajca govori o tome da jedini način da budete u Srbiji uvaženi od strane institucija i da one postupaju u skladu sa zakonima i pravilima, jeste da pripadate nekoj političkoj partiji jer je to „autoritet“ koje očigledno pripadnici tih institucija jedino razumeju. Od partijske knjižice izgleda zavise razne stvari, od toga da li ćete dobiti posao do toga da li će policija preduzeti bilo šta ukoliko vas neko napadne. Zato je valjda sasvim prihvatljivo i za deo policije i za čelnike MUP zajedničko javno istupanje sa desničarskom ekstremističkom organizacijom Dveri jer, kao što je poznato, Dveri imaju nameru da izađu sa svojom listom kandidata na predstojeće parlamentarne izbore.

GSA izražavava i veliko žaljenje zbog ovakvog ponašanja dežurnog policajca s obzirom da je GSA u poslednjih nekoliko godina imala korektnu saradnju sa policijom što se tiče i slučajeva nasilja i zaštite mesta okupljanja LGBT populacije, kao i u organizovanju prošlogodišnje Parade ponosa.

U poslednjih dva meseca na primer skoro svi slučajevi napada po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta su od strane žrtava prijavljene policiji, što je dugo godina unazad bilo nezamislivo zbog velikog straha žrtava od dodatne viktimizacije i stigmatizacije. Prijavljivanje slučajeva govori o trendu jačanja poverenja LGBT populacije u policiju i prepoznavanju policije kao nekog ko može i mora da pomogne, stoga je odgovornost upravo na policiji da ne dopusti da se poverenje građana u njen rad ponovo uruši.

Zato GSA želi da veruje da je ovo nedopustivo i neprofesionalno ponašanje dežurnog policijskog službenika OUP Stari grad samo incident i da ne odražava odnos većine pripadnika policije prema svom poslu, zakonu i građanima ove zemlje. GSA će ovaj slučaj prijaviti Službi za internu kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova i očekuje njihovu brzu reakciju kako se ovakav incident više nikada ne bi dogodio.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube