Reakcija na saopštenje tzv. udruženja LGBT Forum Srbije o osnivanju stranke za seksualna prava

Beograd, 22.09.2011.

Povodom današnjeg saopštenja tzv. udruženja LGBT forum Srbije o navodnom osnivanju političke stranke – Stranke za seksualna prava, želimo da obavestimo javnost i medije o sledećim činjenicama:

  • u Agenciji za privredne registre (APR) ne postoji upisano udruženje pod nazivom „LGBT forum Srbije“ što se lako može proveriti uvidom na web sajt APR. Po podacima koji su dostupni na APR-u ovo udruženje nikada nije postojalo ni u starim spiskovima registrovanih udruženja, pa samim tim nije ni na spisku udruženja koja eventualno nisu izvršila preregistraciju u zakonskom roku
  • Postojećim LGBT organizacijama i LGBT zajednici generalno nije poznato nijedno ime iz ove fantomske organizacije pa stoga sigurno ne možemo govoriti o „dugogodišnjim LGBT aktivistima i borcima za ljudska prava“ kako stoji u saopštenju, a takođe ni o „podršci velikog broja znamenitih LGBT aktivista iz Srbije“ inicijativi ovog tzv. udruženja
  • Ono što je za GSA najvažnije jeste činjenica da su jedine „aktivnosti“ ovog tzv. udruženja bile upravo vezane za izdavanje saopštenja u svrhu dezinformisanja javnosti i opstrukcije procesa organizacije Parade ponosa 2009. i 2010. godine. Pred Paradu 2009. ovo tzv. udruženje je najavilo spaljivanje zastave Srbije na samom događaju, a 2010. je najavilo potpuno pogrešan datum održavanja Parade u svojstvu tzv. organizatora. Za GSA zato ne postoji sumnja da i ovog puta ljudi koji se kriju iza ove fantomske organizacije ne rade ništa drugo nego obmanjuju javnost najavama da će početi sa prikupljanjem potpisa za formiranje stranke na dan Parade 2. oktobra.
  • GSA takođe naglašava da eventualni spiskovi, popisi i potpisi učesnika/ca Parade mogu lako da budu zloupotrebljeni i pretpostavlja da bi ova inicijativa najpre poslužila u tu svrhu.

Gej strejt alijansa (GSA) zato poziva medije da sve informacije o planiranim aktivnostima za Paradu ponosa 2011. proveri najpre sa organizatorima ovog događaja s obzirom da postoji velika verovatnoća da će se u javnosti sa približavanjem datuma Parade pojavljivati slične dezinformacije.

Info centar GSA

 

Facebook

Twitter

YouTube