Gej strejt alijansa na 15. godišnjoj konferenciji ILGA-Europe

Beograd, 26.10.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) učestvuje na 15. godišnjoj konferenciji ILGA-Europe, najvećem godišnjem sastanku LGBT aktivista Evrope, koje se održava od 27. do 30. oktobra u italijanskom gradu Torinu.

ILGA-Europe je evropski ogranak Međunarodnog lezbejskog i gej udruženja (ILGA) i krovna evropska LGBT nevladina organizacija koja okuplja preko 200 organizacija članica. ILGA-Europe je i konsultativno telo Evropske komisije za pitanja poštovanja i unapređenja prava LGBT populacije. Tema ovogodišnje konferencije na kojoj učestvuje preko 300 delegata je “Ljudska prava i tradicionalne vrednosti: sukob ili dijalog?”. Program obuhvata preko 30 tematskih radionica i panel diskusija.

Među učesnicima se nalaze i Ema Bonino, poslanica Evropskog parlamenta i potpredsednica italijanskog senata, ali i prvi nedavno izabrani otvoreno trans i gej poslanici poljskog parlamenta Ana Grozdka i Robert Biedron.

GSA na ovogodišnjoj konferenciji predstavlja izvršna direktorka Mirjana Bogdanović, koja je dan pred početak konferencije učestvovala i na sastanku novoformirane ILGA predpristupne mreže EU, sastavljene od predstavnika svih država Zapadnog Balkana i Turske. Mirjana Bogdanović je izabrana za članicu mreže iz Srbije uz podršku GSA, Labrisa i Gaytena.

Delegati su na sastanku ILGA predpristupne mreže EU diskutovali o pitanjima evropskog zakonodavstva i politika koje se primenjuju u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i o mogućnostima koordiniranja aktivnosti zastupanja i lobiranja koje pružaju evropske institucije u procesu pridruživanja EU.

Na petnaestu godišnjicu svog postojanja, ILGA-Europe bira i nove članove izvršnog odbora, a ovogodišnja konferencija se održava uz podršku italijanskog parlamenta, senata, Ministarstva za jednake mogućnosti i uz pokroviteljstvo gradonačelnika Torina koji je njeno održavanje pomogao izdvajanjem značajnijih sredstava iz gradskog budžeta. Parlament, senat i gradonačenik su učesnicima konferencije uputili i zvanična pisma podrške uz poruke o neophodnosti poštovanja i jasnom zauzimanju za ljudska prava LGBT osoba.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube