GSA učestvovala u šetnji protiv fašizma u Novom Sadu

Beograd, 07.10.2011.

Više hiljada građana je danas u Novom Sadu učestvovalo u šetnji pod nazivom “Stop fašizmu”, među kojima i članovi i članice Gej strejt alijanse (GSA) iz Novog Sada i Beograda.

Skup je održan u znak sećanja na veliki antifašistički miting koji je u Novom Sadu organizovan na današnji dan pre četiri godine kao odgovor na okupljanje neonacista.

Današnju šetnju organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uz podršku Srpskog pokreta obnove (SPO). U koloni su bili funkcioneri te dve stranke, kao i lider LSV Nenad Čanak i član Predsedništva SPO Milan Đukić. Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada i Vojvodine i Evropske Unije, kao i stranačka obeležja. Incidenata nije bilo, a šetnju su obezbeđivale jake snage policije i žandarmerije.

U šetnji su učestvovali i Lazar Pavlović, predsednik GSA, Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA i aktivisti i aktivistkinje Gej strejt alijanse iz Novog Sada i Beograda.

Lazar Pavlović je tom prilikom izjavio da su članovi i članice GSA danas u Novom Sadu svojim učešćem u antifašističkoj šetnji, a povodom godišnjice mitinga protiv fašizma, iskazali solidarnost sa svim žrtavama fašističke ideologije, kako sa žrtvama u prošlosti, tako i sa onima danas.

“Kao što nacistička ideologija ne poznaje granice, tako i žrtve nacista ne zavise od nacije, rase, vere i seksualne orijentacije”, rekao je Pavlović i dodao da na žalost nacistička ideologija postoji i danas i ugrožava osnovne ljudske slobode i prava.

“I dan danas smo svedoci nekažnjenih zločina i najava zločina desničarskih ekstremista”, upozorio je Pavlović.

Info centar GSA; Agencije

Facebook

Twitter

YouTube