Lazar Pavlović danas svedočio u postupku protiv Mladena Obradovića

Beograd, 03.10.2011.

Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse (GSA), svedočio je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu u postupku koji se vodi protiv Mladena Obradovića, jednog od lidera desničarske ekstremističke organizacija „Obraz“.

Mladen Obradović je optužen za krivično delo rasna i druga diskriminacija (Krivični zakon, član 387) za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. godine, tj. za širenje mržnje i onemogućavanje predstavnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje i učestvovanje na Povorci ponosa koja je bila planirana za 20. septembar 2009.

Pavlović je danas u toku svedočenja naveo da je Obradović 2009. godine davao izjave objavljene u više beogradskih medija u kojima je najavljivao da će Obraz sprečiti najavljenu Povorku “po svaku cenu”. Takođe, Obraz je govorio i o “paradi srama” i “izopačenosti”, a u odeljku “Srbski neprijatelji” na sajtu Obraza navodi se da “neće biti milosti” i priča se o iskorenjivanju homoseksualnosti i krivičnoj odgovornosti za pripadnike LGBT populacije. Pavlović je napomenuo tom prilikom da je homoseksualnost u Srbiji dekriminalizovana 1994. godine, a Srpsko lekarsko društvo je 2008. godine u dopisu Labrisu navelo da homoseksualnost nije bolest.

Za grafite koji su se pojavili pred Povorku ponosa 2009. kao i za parolu Obraza “Čekamo vas”, Pavlović je rekao da ona ne znači ništa drugo nego poziv na nasilje, diskriminaciju i huškanje na onemogućavanje slobode okupljanja.

Na pitanje tužilaštva da li je “Čekamo vas” shvatio kao poziv na pokajanje, kako je značenje te parole Obradović obrazložio u prethodnom sudskom postupku, Pavlović je rekao da nema zbog čega da se kaje i da je na Paradi nameravao da iskaže svoj stav i protest, što je pravo garantovano Ustavom Srbije.

Suđenje će biti nastavljeno 25. novembra, kada bi trebalo da svedoči predstavnica udruženja Labris a sudija Ivana Ramić naknadno će odlučiti o predlogu odbrane koja je predložila svedočenje ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

GSA podseća da je Mladenu Obradoviću u prvostepenom postupku za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu u svojstvu organizatora nasilja tokom Parade ponosa 2010. godine izrečena dvogodišnja zatvorska kazna, a da se pravosnažna odluka Apelacinog suda još uvek čeka. Obradović je nakon izricanja prvostepene presude u aprilu ove godine pušten da se brani sa slobode.

Info centar GSA, Beta, Tanjug, B92

Facebook

Twitter

YouTube