Kako su zaštićeni zaštitnici?

Beograd, 01.11.2011.

Solidarnost i uporno reagovanje na svaku pretnju, uz pritisak za doslednu primenu zakona, mogu da unaprede bezbednost i kvalitet rada branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji. Opšta je ocena da postoji trend poboljšanja uslova za delovanje aktivista, ali i da su izazovi brojni i situacija daleko od zadovoljavajuće.

Ovo su neki od zaključaka tribine održane četvrtog dana Beogradske nedelje bezbednosti u Kulturnom centra Grad. O temi “Bezbednost zaštitnika i zaštitnica ljudskih prava u Srbiji” govorili su Milan Antonijević (Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM), Darko Soković (Centar za nove komunikacije Dokukino), Lazar Pavlović (Gej strejt alijansa) i Jovanka Todorović Savović (Labris). Razgovor u kome je učestvovala i publika, moderirala je Mirjana Bogdanović (Gej strejt alijansa).

Milan Antonijević je preneo nalaze YUCOM-a, koji potvrđuju da su žene, uz LGBT aktiviste, najugroženija kategorija branitelja ljudskih prava. Podsetio je na zakonske mehanizme za zaštitu zaštitnika ljudskih prava, ali i posebno istakao solidarnost samih aktivsta kao preduslov unapređenja bezbednosti.

Govornici na tribini saglasili su se da je jedan od najvećih izazova slučaj Parade ponosa kada su branitelji ljudskih prava posebno ugroženi.

Pripreme i organizacija Parade, period su kada se drastično poveća i broj on-line pretnji nasiljem, napomenuo je Darko Soković i pozvao aktiviste da takve slučajeve shvataju ozbiljno i prijavljuju. Istakao je da je korisnička i građanska odgovornost da se prijavi svaki oblik govora mržnje. Da ima smisla reagovati, potvrđuje i primer Dokukina. Samo na zahtev ove organizacije, sa weba je uklonjeno više od 100 programskih sadržaja u kojima je bio zastupljen govor mržnje.

Soković je potvrdio da Dokukino upravo kreira virtualnu platformu protiv nasilja po uzoru na uspešne primere iz sveta. Platforma će omogućiti beleženje i praćenje svih akata i pretnji nasiljem kako braniteljima ljudskih prava, tako i građanima. Pozvao je sve zainteresovane na saradnju, još jednom naglašavajući važnost udruženog delovanja i reagovanja.

Lazar Pavlović se osvrnuo na činjenicu da su zaštitnici neretko fizički ugroženi i da se i njihovi svakodnevni planovi često moraju prilagođavati zbog bazične lične sigurnosti. Ipak, želeo je da ohrabri mlade ljude da se uključe u pokret za zaštitu ljudskih prava. Iako je svestan da eksponiranje u javnosti nosi visok stepen rizika, Pavlović to smatra ličnom odgovornošću i napominje da su organizacije branitelja ljudskih prava tu upravo za podršku i pomoć u takvim slučajevima.

I Jovanka Todorović Savović se složila da je ugroženost zaštitnika LGBT prava posebno izražena i navela nekoliko primera instruisanih pretnji prema LGBT aktivistima i aktivistkinjama, a posebno u periodu pre održavanja Parade ponosa. Naglasila je i da je njen osećaj da policija i država, uz pojedine ozbiljne zamerke, ipak pokazuju napredak u zaštiti branitelja i braniteljki.

Posle tribine, u okviru pratećeg filmskog programa Vivisect festivala, prikazan je američki dokumentarac „Brat autsajder“, o životu i radu Gandijevog učenika i mentora Martina Lutera Kinga, Bajarda Rastina.

Beogradska nedelja bezbednosti traje do 2. novembra, a satnica i pregled događaja dostupni su ovde.

Izvor: Dokukino

Facebook

Twitter

YouTube