Dejan Ranđić: Beograd mora aktivno da se bavi ljudskim pravima

Beograd, 14.12.2011.

Izjava Dejana Ranđića, šefa odborničke grupe LDP u Skupštini Beograda i člana Saveta Gej strejt alijanse, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava

LDP insistira da afirmacija i poštovanje ljudskih prava moraju biti temelj i vrednost, bez koje nema ni modernog Beograda ni evropske Srbije.

Danas, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembar, potpisan je ugovor između Grada Beograda i organizacija civilnog sektora o ustupanju prostora u kome će biti smeštena “Kuća ljudskih prava”.

Na taj način kroz rad Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima i sa organizacijama nevladinog sektora koje se bave zaštitom ljudskih prava Beograd je dobio obavezu i podstrek da u narednom periodu na organizovan i sistemski način učini sve kako bi doprineo zaštiti i unapređenju ljudskih prava svima kojima su danas ona ugrožena.

Podsećamo na činjenicu da je u Beogradu pre nešto više od dva meseca zabranjena Parada ponosa, da smo svedoci različitih napada, pretnji i uznemiravanja samo zato što je neko deo LGBT populacije, Rom ili pripada bilo kojoj drugoj manjinskoj ili ugroženoj grupi.

Radna grupa za bezbednost čiji sam predsednik je jedan deo svog Izveštaja o stanju bezbednosti ljudi i imovine u Beogradu posvetila tom pitanju uz prethodne konsultacije i saradnju sa organizacijama civilnog sektora koje se bave ljudskim pravima.

LDP veruje da da Beograd pored mostova, obdaništa, infrastrukture i razvoja mora da učini sve kako bi doprineo zaštiti i unapređenju ljudskih prava svima kojima su danas ona ugrožena. Beograd kao što je lider u nekim drugim oblastima, mora da bude lider u zaštiti ljudskih prava, toleranciji i poštovanju različitosti svake vrste.

Izvor

Facebook

Twitter

YouTube