Evropski sud za ljudska prava: Govor mržnje protiv LGBT osoba se ne može pravdati slobodom govora

Beograd, 15.02.2012.

Evropski sud za ljudska prava prošle nedelje je doneo jednoglasnu odluku u slučaju Vejdeland protiv Švedske. Sud je zaključio da krivične presude protiv osoba koje su delile letke uvredljive prema osobama homoseksualne orijentacije ne predstavljaju povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da takve aktivnosti nisu zaštićene članom 10. Konvencije.

Radi se o važnoj presudi koja se po prvi put bavi govorom mržnje prema LGBT osobama. U lecima koje koje su delili tužitelji u jednoj srednjoj školi stajalo je, između ostalog, da je homoseksualnost „devijantna seksualna sklonost“ koja ima „moralno destruktivan učinak na društvo“. Leci su takođe uključivali tvrdnje da je homoseksualnost razlog za nastanak HIV-a i AIDS-a, te da „homoseksualni lobi“ opravdava pedofiliju.

Prema obrazloženju suda, sadržaj letaka je bio “bespotrebno uvredljiv” da bi bio zaštićen zakonima o slobodi govora. Sud je potvrdio da te izjave sadrže ozbiljne i štetne navode, čak i bez direktnog poziva na postupanje iz mržnje. Sud je naglasio da je diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije jednako ozbiljna kao i diskriminacija po osnovu rase, porekla ili boje kože.

Muškarci, starosti između 19 i 24 godina, su distribuirali oko 100 flajera u školi u Soderhamnu u istočnoj Švedskoj u decembru 2004. Tada su im školski zvaničnici rekli da napuste prostorije škole.

Po rečima prestupnika, njihov cilj nije bio da promovišu govor mržnje, već da podstaknu debatu o objektivnosti škole u švedskom obrazovnom sistemu.

Oni su kasnije optuženi za promovisanje govora mržnje, a Vrhovni sud Švedske ih je 2006. godine osudio za uznemiravanje manjinskih zajednica, navodeći da optuženi nisu dali studentima nikakvu mogućnost da odbiju flajere ostavljajući ih u njihove lične ormariće.

U januaru 2007. su na ovakvu odluku podneli predstavku Evropskom sudu za ljudska prava, uz argumente da presuda Vrhovnog suda Švedske predstavlja kršenje slobode govora i izražavanja.

U saopštenju nakon konačne presude, Evropski sud je proglasio pritužbu podnosilaca predstavke “neprihvatljivom i očigledno neosnovanom”.

Lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe decenijama su izložene uvredljivoj, neosnovanoj, diskriminativnoj i pogrdnoj retorici. Oni koji daju takve izjave često se pozivaju na slobodu govora i izražavanja. Sud je jasno dao do znanja da su takve izjave štetne za celo društvo te zaključio da se pojedinci i organizacije koje javno izražavaju i objavljuju takve sadržaje ne mogu opravdavati pravom na slobodu govora i izražavanja.

(Kontra.hr, GSA)

Facebook

Twitter

YouTube