03. Boris Tadić

Zvanična biografija predsedničkog kandidata Borisa Tadića, koga je predložio Izbor za bolji život. Na listi kandidata za predsedničke izbore nalazi se na 3. mestu.

Boris Tadić je odgovorio na upitnik Gej strejt alijanse, a odgovore možete pročitati ovde. Stavove kandidata i kandidatkinja liste “Izbor za bolji život – Boris Tadić” možete pročitati ovde.

Boris Tadić je predsednik Demokratske stranke. Rođen je 15. januara 1958. u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je u oblasti socijalne psihologije na katedri za kliničku psihologiju.

Radio je kao novinar, klinički psiholog, profesor psihologije i istraživač u naučnim projektima na Institutu za psihologiju.

Učestvovao u opozicionom radu tokom studija zbog čega je bio hapšen.

Član Demokratske stranke od 1990. Obavljao je funkcije sekretara Glavnog odbora i potpredsednika Izvršnog odbora DS.

Na Skupštini DS, 27. februara 2000. godine, izabran je za potpredsednika Demokratske stranke.

Bio je direktor Centra za razvoj demokratije i političke veštine i radio je na uspostavljanju regionalnog sistema političke edukacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji i Bugarskoj, kao i u samoj Demokratskoj stranci. Od 2003. bio je predavač politike i advertajzinga na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i član njenog Veća za nauku i tehnologiju.

U prvoj demokratskoj Saveznoj vladi 2000. bio je ministar telekomunikacija.

Od 2001. bio je savezni poslanik Demokratske stranke u Veću građana i potpredsednik Skupštine SRJ. U tom mandatu obavljao je i funkciju predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. U sazivu prve Skupštine Državne zajednice SCG obavljao je funkciju šefa Poslaničkog kluba DOS-a.

Ponovo je izabran za potpredsednika Demokratske stranke 5. oktobra 2001. na X Skupštini DS.

Od 17. marta 2003. do aprila 2004. bio je ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

Od februara do juna 2004. bio je šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Za predsednika Demokratske stranke izabran je na XI Skupštini DS, 22. februara 2004, na XII Skupštini DS, 18. februara 2006. i na XIV Skupštini DS održanoj 18. decembra 2010. godine.

Za predsednika Republike Srbije izabran juna 2004. godine.

Na mesto predsednika Republike Srbije ponovo je izabran 3. februara 2008, a svečanom zakletvom pred poslanicima Narodne skupštine na dužnost je stupio 15. februara 2008.

Avgusta 2007. godine predsedniku Srbije dodeljena je Evropska nagrada za političku kulturu švajcarske fondacije “Hans Ringier”.

Dobitnik je ugledne nemačke nagrade Kvadriga za vizionarstvo, hrabrost i političku nepokolebljivost, 2008. godine.

Marta 2009. godine predsedniku Srbije dodeljen je počasni doktorat na Hrišćanskom univerzitetu “Dimitrie Kantemir” u Bukureštu.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću 27. marta 2012. godine uručena je nagrada Saveta Evrope “Sever-Jug”. Tom prilikom predsednik je izjavio da je ova nagrada priznanje koje pripada celom srpskom narodu koji je zaslužan za dobijanje kandidature za članstvo u EU.

Predsednik Tadić je 5. aprila 2012. godine skratio mandat predsednika Republike rukovođen željom da se zaokruži jedan politički ciklus u trenutku kada je Srbija osvojila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kako bi sve institucije u Srbiji dobile nov mandat.

Boris Tadić, predsednik Demokratske stranke, kandidat je za predsednika Republike Srbije na izborima raspisanim za 6. maj 2012. godine.

Govori engleski i francuski jezik.

Oženjen, Mašin i Vanjin tata.

Facebook

Twitter

YouTube