10. Čedomir Jovanović

Zvanična biografija predsedničkog kandidata Čedomira Jovanovića, koga je predložio Preokret – Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zelena ekološka partija – Zeleni, Partija Bugara Srbije. Na listi kandidata za predsedničke izbore nalazi se na 10. mestu.

Čedomir Jovanović je odgovorio na upitnik Gej strejt alijanse, a odgovore možete pročitati ovde. Stavove kandidata i kandidatkinja liste “Čedomir Jovanović – Preokret” možete pročitati ovde.

Čedomir Jovanović je predsednik Liberano demokratske partije. Rođen 13. aprila 1971. godine u Beogradu. Diplomirao dramaturgiju na katedri za filmski i TV scenario i dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio kao novinar za nekoliko beogradskih redakcija, agencija, radio i TV stanica.

Bio je jedan od ogranizatora studentskih protesta 1996/’97. godine. Osnivač i predsednik Studentskog političkog kluba. Pristupa Demokratskoj stranci 1998. godine, a njen potpredsednik postaje u oktobru 2001. godine.

Učestvovao u izbornim kampanjama u septembru i decembru 2000. godine. Tokom kampanje nalazio se na mestu šefa Izbornog štaba Demokratske stranke i Demokratske opozicije Srbije.

Na republičkim izborima decembra 2000. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je na funkciji šefa Poslaničke grupe DOS, odnosno DOS-Reforma Srbije. Najmlađi političar na toj funkciji u istoriji Srbije.

Jedan je od zaslužnih za hapšenje Miloševića u martu 2001. godine, i njegovo izručenje Haškom tribunalu. Uspeo je da ubedi Miloševića da se mirno preda i izbegne krvoproliće koje je pretilo u slučaju upotrebe sile.

Čedomir Jovanović u Vladi Republike Srbije, formiranoj nakon tragične smrti dr Zorana Đinđića marta 2003. godine, postaje potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi.

Učestvovao je u izradi Akcionog plana i daljoj harmonizaciji odnosa Srbije i Crne Gore. Jedan je od osnivača nevladine organizacije Centar za modernu politiku. Od osnivanja LDP-a predsednik je stranke.

Predsednik Poslaničke grupe LDP u Narodnoj skupštini i predsednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine.

Govori engleski. Oženjen Jelenom, ima sina Mihajla Lajfa, ćerke Janu Hart, Zoru Fejt i Anđeliju Fej.

Facebook

Twitter

YouTube