09. Ivica Dačić

Zvanična biografija predsedničkog kandidata Ivice Dačića, koga je predložila Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS). Na listi kandidata za predsedničke izbore nalazi se na 9. mestu.

Ivica Dačić je odgovorio na upitnik Gej strejt alijanse, a odgovore možete pročitati ovde. Stavove kandidata i kandidatkinja liste “Ivica Dačić – SPS-PUPS-JS” možete pročitati ovde.

Ivica Dačić je predsednik Socijalističke partije Srbije. Rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Bio je prvi predsednik Mladih socijalista Beograda od 1990. godine i portparol SPS od 1992. do 2000. godine. Funkciju predsednika Gradskog odbora SPS Beograda vršio je od 2000. do 2003. godine.

Bio je član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Bio je predsednik Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ i savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine. Vršio je funkciju ministra za informisanje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine.

Bio je predsednik Košarkaškog kluba „Partizan“ iz Beograda i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

Predsednik je Socijalističke partije Srbije od decembra 2006. godine.

Jula 2008. godine stupio je na dužnost prvog potpredsednika – zamenika predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova.

Govori engleski i ruski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

Facebook

Twitter

YouTube