07. Muamer Zukorlić

Zvanična biografija predsedničkog kandidata Muamera Zukorlića, koga je predložila Grupa građana. Na listi kandidata za predsedničke izbore nalazi se na 7. mestu.

Muamer Zukorlić nije odgovorio na upitnik Gej strejt alijanse, ali se o njemu izjasnio u emisiji “Između dve vatre” na TV B92.

Muamer Zukorlić je rođen 15.02.1970. god. u selu Orlje, opština Tutin. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsjek šeriatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), kojeg završava u ljeto 1993. god., da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi pomenutu funkciju obavljao do današnjih dana. Uporedo sa funkcijom predsjednika Mešihata, Muamer ef. Zukorlić je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, te predsjednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru. Inače pohađa postdiplomske studije u Libanu, gdje je položio sve ispite i sprema magistarski rad.

Vrsni je poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima. U proteklih devet godina postojanja i rada Mešihata je osim oživaljavanja vjerskih aktivnosti u Sandžaku uspio uspostaviti značajne veze sa islamskim faktorima u svijetu. Učestvovao je u radu mnogih značajnih islamskih skupova širom svijeta, promovišući Islamsku zajednicu Sandžaka i njene ustanove.

Član je Rijasaeta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Oženjen je i otac je sedmoro djece.

Facebook

Twitter

YouTube