Petrušić: Profesor diskriminisao LGBT osobe

Beograd, 28.03.2012.

Izjava profesora Megatrenda Milana Brdara da je homoseksualnost bolest kao čir na želucu – akt je diskriminacije, utvrdila poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica Nevena Petrušić reagovala je na tužbu Labrisa, koja je podneta u oktobru, a koja se odnosila na sporna izjavu tokom predavanja profesora Brdara koji predaje na fakultetu za kulturu i medije. On je naime izneo da je “homoseksualnost bolest i da bi trebalo da bude tako zavedena isto kao i čir na želucu i da se homoseksualnost leči promenom pola”.

Poverenica je konstatovala diskriminaciju i preporučila profesoru Brdaru da na budućim predavanjima “vodi računa da ono što govori studentima i studentkinjama bude sasvim jasno i nedvosmisleno, bez mogućnosti stvaranju i održavanju stereotipa i netolerancije prema LGBT osobama”.

Profesor Milan Brdar je tokom postupka utvrđivanja diskriminacije naveo da je smisao njegovih reči nedopustivo sveden i iskrivljen te da stav koji je izneo ne vidi kao diskriminaciju već kao “razmenu stavova i mišljenja”, saopštava Labris.

Ta organizacija navodi i da je poverenica Petrušić navela da je “povezivanje homoseksualnosti sa bolešću ponižavajuće i uvredljivo, da doprinosi stvaranju i održavanju stereotipa i predrasuda, kao i stigmatizaciji i netoleranciji prema LGBT osobama”.

Homoseksualnost je Svetska zdravstvena organizacija skinula sa liste bolesti 1990. godine, a Srpsko lekarsko društvo je taj stav potvrdilo 2008. godine.

Profesor sociologije Milan Brdar bio je 2004. godine zamenik ministarke prosvete Ljiljane Čolić, čiji je mandat obeležio pokušaj izbacivanja Darvinove teorije evolucije iz nastavnog programa za osnovce.

Izvor: B92

Foto: Trojka.rs

Facebook

Twitter

YouTube