Učešće GSA u programu “Otvoreni Svet”

Beograd, 01.03.2012.

Gej strejt alijansa (GSA) sa velikim zadovoljstvom želi da vas obavesti da je izvršna direktorka i jedna od osnivača/čica GSA, Mirjana Bogdanović, učestvovala u programu Otvoreni svet (Open World) koji se za učesnike/ce (delegate) iz drugih zemalja sprovodi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Program Centra za liderstvo – Otvoreni svet (Open World Leadership Center) je jedini program razmene zakonodavne vlasti SAD koji finansira Kongres SAD i sprovodi Centar pri Biblioteci Kongresa SAD uz pomoć Američkog saveta. Program je orijentisan ka mladim političkim i javnim ličnostima, predstavnicima/cama civilnog sektora i organa vlasti na svim nivoima, i ima za cilj da poboljša razumevanje i saradnju između SAD i zemalja Evrope i Azije kroz razvoj mreže lidera/ki i razmenu znanja i iskustva iz oblasti demokratskog uređenja, odgovorne vladavine i slobodnog tržišta. Poseban akcenat se stavlja na realizaciju programa u lokalnim zajednicama, što delegatima daje mogućnost i neposrednog učešća u životu američkog građanstva.

Važno je istaći da su u ovom programu, koji postoji od 1999. godine, ove godine po prvi put učestvovali predstavnici/ce Srbije i to iz nekoliko različitih oblasti: kulture, visokog obrazovanja i civilnog sektora. Pored predstavnice GSA, u delegaciji lidera/ki iz civilnog sektora učestvovali su i predstavnici/ce Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom), Helsinškog odbora za ljudska prava, BFM – Feminističkog kulturnog centra i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), koji su od 15. do 25. februara boravili prvo u Vašingtonu, a zatim u Akronu u državi Ohajo.

Za delegate – predstavnike/ce civilnog sektora iz Srbije, program je otpočeo u vašingtonskom Kapitolu gde su se sastali sa senatorom Šerodom Braunom i njegovim saradnicima. Zatim su u Kongresnoj Biblioteci nakon pozdravnog govora ambasadora Džona O’Kifa, izvršnog direktora Centra za liderstvo – Otvoreni svet, imali priliku da o američkom federalizmu, pravnom sistemu, javno – privatnim partnerstvima u SAD, razlozima koji Sjedinjene Države održavaju ujedinjenima i drugim temama diskutuju sa učesnicima/cama nekoliko panela. Paneliste su činili eminentni stručnjaci iz različitih pravnih i političkih oblasti među kojima su: profesor Džon Braun i docent Semjuel Potoličio sa Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu; Sem Mekejbi-Lajbi, LGBTQ zastupnik i saradnik Centra za američki progres; Nensi Rodžers iz Kancelarije za strateška partnerstva; Meri Frensis Forsije sa Univerziteta Džordž Mejson i dr.

Uz pomoć lokalnog domaćina – organizacije Internacionalno prijateljstvo iz Akrona, delegati su u Akronu i Klivlendu u američkoj državi Ohajo imali niz prezentacija i radnih sastanaka sa predstavnicima/cama institucija i organizacija iz ovog dela SAD kao što su: Centar za neprofitnu izuzetnost (Center for Nonprofit Excellence); Fond zadužbine gej zajednice (Gay Community Endowment Fund); Kancelarija za inkluziju i pravičnost (Office of Inclusion and Equity); Ženski centar za resurse (Women’s Resource Center); Antidefamaciona liga (Anti – Defamation League); Pravni fakultet Univerziteta u Akronu i Pravna klinika; Mirotvorci Akrona (Akron PeaceMakers); Komisija za građanska prava Ohaja (Civil Rights Commission of Ohio); Kancelarija za školsko okruženje (Office for School Climate); Srednja škola „Nadbiskup Hoban“; United Way; Američka unija za građanske slobode (American Civil Liberties Union – ACLU) i dr.

S obzirom da su Akron i Subotica gradovi – partneri od petooktobarskih promena u Srbiji, veliki deo sastanaka u kancelariji Gradonačelnika Akrona bio je posvećen ovoj saradnji ali i politikama koje Gradonačelnik sprovodi, sistemu funkcinisanja između lokalnih, državnih i federalnih vlasti u SAD i ekonomskim i razvojnim prioritetima Akrona i Ohaja. Takođe, učesnici/ce programa su bili gosti i na Festivalu nacija na kome su se kroz igru predstavile različite grupe iz Nemačke, Afrike, Rusije, Kine, kao i folklorna grupa „Gračanica“ iz Srbije. Delegati su na ovom događaju imali prilike da se upoznaju i sa članovima srpske zajednice koja je veoma brojna u ovom delu SAD.

Izjava Mirjane Bogdanović, izvršne direktorke GSA, povodom učešća u programu:

„Velika mi je čast što sam izabrana za delegatkinju u prvoj grupi iz Srbije koja učestvuje u ovom programu i najpre bih na tome želela da se zahvalim Centru za liderstvo – Otvoreni svet, Američkom savetu i ambasadi SAD u Beogradu, ali i prijateljima iz Internacionalnog prijateljstva na organizaciji našeg boravka u Akronu, kao i porodici Stouks na gostoprimstvu.
Takođe, veoma sam zadovoljna činjenicom da je naša delegacija bila pretežno sastavljena od organizacija koje se u Srbiji bave ljudskim pravima, među kojima i Gej strejt alijansa čiji su fokus ljudska prava LGBT osoba, što govori o tome da su organizatori programa tokom realizacije konkursa imali velikog sluha za globalni značaj ovih tema.
Sam program je veoma dinamičan i intenzivan što je jako dobro, jer za kraće vreme imate priliku da se upoznate sa velikim brojem stručnih ljudi, sa njima razmenite mišljenja iz različitih oblasti, da steknete bolju sliku o funkcionisanju sistema SAD i američkoj politici, pravu, obrazovanju, itd., kao i o sličnostima i razlikama između američkog i evropskog sistema.
Iz perspektive teme kojom se bavim, i pored određenih razlika medju američkim državama mislim da SAD imaju vrlo razvijene anti-diskriminacione politike koje obuhvataju i LGBT prava, a pitanje ljudskih prava generalno zauzima važnu poziciju na društveno – političkoj agendi. Ako govorimo o aktuelnim tendencijama koje se tiču LGBT populacije, u SAD je sada to svakako pitanje istopolnih brakova. Ovo je za mene možda i najveća razlika u odnosu na Srbiju u kojoj se realni prioriteti pre svega odnose na smanjenja nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama.
Verujem da smo svi iz delegacije civilnog sektora uspeli da dostojno i u najboljem duhu tzv. građanske diplomatije predstavimo našu zemlju. Nadam se da će još puno ljudi, kako iz GSA tako i iz mnogih organizacija civilnog društva, u budućnosti imati prilike da učestvuju u ovom programu“.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube