04. Vojislav Koštunica

Zvanična biografija predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice, koga je predložila Demokratska stranka Srbije. Na listi kandidata za predsedničke izbore nalazi se na 4. mestu.

Vojislav Koštunica nije odgovorio na upitnik Gej strejt alijanse.

Vojislav Koštunica je predsednik Demokratske stranke Srbije. Rođen je 24. marta 1944. godine u Beogradu, u porodičnoj kući u Skadarskoj ulici. Osim na beogradskom Dorćolu, u detinjstvu i mladosti, često je boravio i u Miloševcu kod Velike Plane, zavičaju majčine porodice. U Miloševcu, Vojislav je kršten 1944. godine, pošto se porodica sklonila iz Beograda zbog čestih angloameričkih bombardovanja prestonice. Vojislav je imao samo tri nedelje kada su u najtežem bombardovanju, za Vaskrs 16. i 17. aprila 1944. uništeni čitavi delovi Beograda. Tokom rata dva puta mu je rušena porodična kuća, u aprilskom nemačkom bombardovanju, a zatim i savezničkom.

U Šumadiji, u Koštunićima, pod Ravnom gorom i Suvoborom je ognjište porodice Koštunica. Ranije su se Koštunice prezivali Damljanović. Krsna slava im je Sveti Arhangel Mihailo. Jovan Damljanović, pradeda Vojislava Koštunice, bio je učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858. godine, kao narodni poslanik iz Koštunića, tada je prozvan Koštunica. Iz porodice Damljanović je i Anđelija, majka jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Živojina Mišića.

Vojislav Koštunica školovao se u Beogradu, gde je završio osnovnu školu. Drugu beogradsku gimnaziju pohađao je i maturirao u vreme dok se ona nalazila na mestu gde je današnja, nova zgrada „Politike“.

Pošto je 1962. maturirao, Vojislav Koštunica upisuje Pravni fakultet u Beogradu. To što će studirati i doktorirati prava nije nimalo slučajno, jer su njegov deda po majci Radmili i njegov otac Jovan bili sudije. Neposredno posle rata otac Vojislava Koštunice, Jovan došao je u sukob sa novim komunističkim režimom, zbog čega je ostao bez posla. Pravni fakultet Koštunica je završio u roku i diplomirao 1966. godine. Magistrirao je 1970, a doktorirao na istom fakultetu 1974. sa tezom „Institucionalizovana opozicija u političkom sistemu kapitalizma“. Vojislav Koštunica oženjen je Zoricom Radović, takođe doktorom prava.

Od 1970. do 1974. godine bio je asistent na Pravnom fakultetu. U vreme hajki i političkih progona 1971. stao je na stranu svog profesora Mihaila Đurića. Zbog doslednog osporavanja amandmana i Ustava iz 1974. godine, kojim je pravno razbijena država, i kojim su autonomnim pokrajinama Kosovu i Metohiji i Vojvodini, date ingerencije republika unutar Republike Srbije, Vojislav Koštunica je proteran sa Pravnog fakulteta. Petnaest godina kasnije, premda pozvan, odbio je da se vrati na Pravni fakultet.

Vojislav Koštunica nikada nije bio član Komunističke partije. Neki od ondašnjih odanih branitelja komunističkog režima i danas su, ovaj put predstavljajući sami sebe kao demokrate, najljući oponenti i kritičari Vojislava Koštunice.

Nakon izgona sa Pravnog fakulteta zapošljava se najpre u Institutu društvenih nauka, a od 1981. u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, kao viši naučni saradnik i jedno vreme kao direktor. Objavljuje veliki broj zapaženih radova iz oblasti ustavnog prava, političke teorije i političke filozofije. Knjiga „Stranački pluralizam ili monizam“ (čiji je koautor sa Kostom Čavoškim), bila je u jednopartijskom jednoumlju prvo podsećanje na pravnu državu i davno zaboravljenu parlamentarnu demokratiju. Bio je član redakcija i glavni i odgovorni urednik više uglednih pravnih i filozofskih časopisa, kao što su „Arhiv za pravne i društvene nauke“, „Filozofske studije“, „Filozofija i društvo“, „Teorija“.

Koštunica se osamdesetih godina angažovao na zaštiti ljudskih prava, naročito u čuvenom Odboru za odbranu slobode misli i izražavanja, u kojem su se okupili najistaknutiji intelektualci-disidenti, koji su uzimali u zaštitu svakog ko je, širom Jugoslavije, stradao zbog svog mišljenja i političkog uverenja. Godine 1989. bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, o čijem osnivanju se sa grupom prijatelja dogovarao u svom stanu u Skadarskoj ulici. U vreme DEPOS-a 1992. godine, osnovao je Demokratsku stranku Srbije. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije od 1990. do 1997. godine.

Vojislav Koštunica je pobedio Slobodana Miloševića na predsedničkim izborima 24. septembra 2000. i postao predsednik SR Jugoslavije.

Koštunica je formirao Vladu Srbije 3. marta 2004. posle parlamentarnih izbora održanih decembra 2003. godine.

Rad svoje Vlade, Koštunica je krunisao na Mitrovdan 2006. godine, posle pobede naroda Srbije na referendumu za novi Ustav. Po usvajanju Ustava, saglasno Ustavnom zakonu, raspisani su izbori za novu Skupštinu Srbije.

Koštunica je po drugi put formirao Vladu Srbije 15. maja 2008. godine. Kada je došlo da protivpravnog proglašavanja jednostrane nezavisnosti Kosova i političkog spora u Vladi Srbije, Koštunica je doneo odluku da vrati mandat narodu. Posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. maja 2008. godine Vojislav Koštunica predvodi Demokratsku stranku Srbije kao opozicionu stranku.

Facebook

Twitter

YouTube