Mladi GSA na tribini KOMS-a postavljali pitanja političarima

Beograd, 25.04.2012.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je u okviru kampanje „Izbori i participacija mladih“ 24. aprila 2012. održala tribinu u Domu omladine Beograda “Glas za mlade”. Na tribini koja je bila posvećena položaju mladih, kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji, govorili su predstavnici različitih stranaka koje učestvuju u izbornoj trci: Konstantin Samofalov (Demokratska stranka – DS), Tanja Glišić (Ujedinjeni regioni Srbije – URS), Jovan Najdenov (Liberalno demokratska partija – LDP), Marko Đurić (Srpska napredna stranka – SNS), Gordana Predić (Socijaldemokratska partija Srbije – SDP) i Nina Živanović (Socijaldemokratska unija – SDU).

Ovoj tribini su prisustvovali i mladi članovi i članice Gej strejt alijanse (GSA) koji su iskoristili priliku da panelistima postave pitanja koja su se ticala podrške uvođenju zločina iz mržnje u Krivični zakonik i konkretnih mera koje će političke stranke preduzeti za smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama ukoliko dođu na vlast.

Marko Đurić je rekao da se svim građanima Srbije mora garantovati zaštita od nasilja. “Vi morate imati pravo, kao i svi ostali građani da izražavate svoje stavove u skladu sa zakonom”. Takođe je dodao da će SNS podržati predlog o usvajanju zločina iz mržnje kao i “sve ostale predloge koji sprečavaju širenje nasilja prema bilo kojim manjinskim grupama”. “Svi građani Srbije moraju da se osećaju bezbedno” naglasio je Đurić.

Jovan Najdenov je potvrdio da će LDP podržati uvođenje zločina iz mržnje u KZ i podsetio da je njegova partija bila uvek uz LGBT zajednicu. Međutim, on je pomenuo da postoji izvesno političko ‘žongliranje’ sa LGBT temama među stranakama kao na primer u periodu kada je Parada ponosa aktuelna i da političari u medijima koriste svoje pozicije za slanje negativnih poruka o ovoj manjinskoj grupi. “Liberalno demokratska partija će uvek biti otvorena za saradnju sa LGBT populacijom” naglasio je na kraju Najdanović.

Konstantin Samofalov je rekao da neredi za vreme Parade ponosa 2010. ne smeju da se ponove i da grupa od nekoliko stotina ljudi ne sme da ugrožava osnovna ljudska prava drugoj grupi ljudi. On je naglasio da se svi zajedno moramo boriti protiv diskriminacije i smanjenja nasilja, a jedan od mehanizama za to jeste usvajanje inicijative o zločinu iz mržnje koji će njegova stranka podržati. “DS će uvek biti otvorena za ovakve i slične predloge” dodao je Samofalov.

Gordana Predić se založila za prevenciju nasilja i diskriminacije i aktivnosti kao što su reforma udžbenika i izmena tekstova i tvrdnji koje su netačne i zasnovane na stereotipima o LGBT populaciji i edukacija mladih o LGBT pravima. Ona je istakla da je ovo proces u kome moramo biti strpljivi, ali i da veruje u krajnje rezultate, kao i da će SDP podržati inicijativu za usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakona koja se tiče zločina iz mržnje.

Nina Živanović je rekla da će SDU podržati uvođenje zločina iz mržnje u KZ i nabrojala nekoliko konkretnih mera koje će sprovoditi da bi se smanjilo nasilje i diskriminacija: implementacija Zakona o zabrani diskriminacije, edukacija, razbijanje stereotipa u medijima i generalno svuda. “Mora se jasno govoriti o tome i raditi na svim drugim nivoima problema” istakla je Živanović.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube