Gej strejt alijansa na trećem Sajmu organizacija civilnog društva

Beograd, 23.05.2012.

Gej strejt alijansa (GSA) učestvuje na trećem Sajmu organizacija civilnog društva (Sajam OCD) pod nazivom “Samoinicijativa”, koji se održava 24. i 25. maja na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

GSA će, kao i druge organizacije, 24. i 25. maja od 10 do 18 časova imati štand na Trgu Nikole Pašića na kome će distribuirati materijal vezan za promociju potrebe uvođenja instituta zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo i promovisati podatke iz najnovijeg godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. Takođe, članovi i članice GSA će, kao i na prethodna dva Sajma OCD, razgovarati sa građanima i građankama o predrasudama prema LGBT osobama i upoznati ih sa dosadašnjim i budućim radom naše organizacije.

GSA je sa Komitetom pravnika za ljudska prava (YUCOM) februara 2012. godine podnela zajedničku inicijativu za uvođenje instituta zločina iz mržnje u Krivični zakonik svim relevantnim institucijama i političkim partijama, sa konkretnim predlogom na koji način treba izmeniti Krivični zakonik. Tim povodom, GSA će u saradnji sa YUCOM-om drugog dana Sajma OCD 25. maja od 15 do 16 časova organizovati tribinu pod nazivom: “Zločin iz mržnje u Krivičnom zakoniku – zašto nam je potreban i šta će promeniti”. Na tribini će govoriti predstavnici državnih institucija, Misije OEBS u Srbiji, stručnjaci iz akademske zajednice, kao i predstavnici YUCOM-a i GSA.

Sajam OCD organizuje Gradska uprava Beograda, odnosno Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda, a sedamdeset organizacija će imati priliku da predstavi građanima svoje projekte i planove. Obrazovanje, preduzetništvo, mediji, i ljudska prava, u fokusu su ovogodišnjeg programa.

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 24. maja u 11 časova. Sajam OCD će otvoririti Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Više o ovogodišnjem Sajmu OCD možete pogledati na zvaničnoj Internet prezentaciji Sajma.

Facebook

Twitter

YouTube