GSA: Izađite na glasanje i birajte one kojima je bitno

Beograd, 03.05.2012.

U susret predsedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji će se održati u nedelju, 6.maja 2012. godine, Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) poziva sve lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe sa pravom glasa u Srbiji i dijaspori, kao i njihove prijatelje, rođake i sve druge građane, da izađu na birališta u što većem broju i izaberu one političke opcije kojima su bitna prava LGBT osoba i ljudska prava u celini.

Iako ljudska prava LGBT osoba u Srbiji još uvek nisu dostigla potreban nivo a na toleranciji i uključivanju ove populacije je potrebno još dosta raditi i iako smo bili nezadovoljni nekim politikama i pojedinim postupcima verovatno svih političkih opcija koje učestvuju u ovoj izbornoj trci, GSA ipak smatra da LGBT osobe imaju za koga da glasaju na ovim izborima.

GSA neće podržati posebno ni jednu političku stranku, ali želi da istakne da su izbori mesto gde nema diskriminacije i gde svačiji glas vredi kao i svaki drugi i zato smatra da je ovo važan demokratski mehanizam koji LGBT osobe treba maksimalno da iskoriste i podrže one političke opcije koje hoće i mogu da u sledećem mandatu Vlade, parlamenta i lokalnih samouprava doprinesu poboljšanju položaja ove populacije.

GSA poziva LGBT osobe da prilikom glasanja imaju u vidu i ekonomske programe i druge mere koje su stranke predlagale u kampanjama, ali da pre svega glasaju za sebe, tj. da daju svoj glas onima koji ga zaslužuju i koji su pokazali da su im svi građani bitni bez obzira na njihove različitosti.

Alijansa je po raspisivanju izbora pokrenula kampanju „Bitno je!“ koja je imala za cilj da se učesnici izbora izjasne o pitanjima koja se tiču LGBT ljudskih prava i izražava zadovoljstvo što je proevropski deo političkih stranaka ozbiljnije nego do sada shvatio potencijal LGBT biračkog tela, obratio se LGBT populaciji i odredio se prema problemima sa kojima se ova populacija suočava. Na svima nama je da ih podsetimo da obećanja koja su dali relizuju nakon izbora.

GSA je sistematizovala najveći deo onoga što su stranke kroz upitnike, pitanja, medijska gostovanja i sl. u svojim kampanjama govorile o LGBT pravima i postavila na svoj sajt u rubrici IZBORI 2012 kako bi pomogla LGBT osobama i svim građanima da steknu što bolji uvid prilikom odlučivanja za koga će glasati.

Na ovom mestu se može naći pregled liste kandidata koje učestvuju na parlamentarnim izborima i liste predsedničkih kandidata, kao i ono što su u kampanji i predsednički kandidati i kandidati za poslanike govorili o LGBT pravima.

Što se tiče kampanje „Bitno je!“ i statistike najviše pažnje i interesovanja su svakako izazvali odgovori na upitnike predsedničkih kandidata, a ovaj trend se podudara i sa kampanjama na opštim izborima gde su predsedničke kampanje noseće. Najviše „šerovanja“ i „lajkovanja“ na sajtu GSA ima kandidat Preokreta Čedomir Jovanović, a zatim predsednički kandidati liste Izbor za bolji život i koalicije SPS-JS-PUPS, Boris Tadić i Ivica Dačić. Što se tiče broja pregleda sajta, tu je situacija bila nešto drugačija, najveću posećenost sajt je imao kada su objavljeni odgovori Ivice Dačića a zatim Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića.

GSA je na svom web sajtu realizovala i dve ankete koje su se odnosile na izbore i koje su se ticale izlaznosti i percepcije stranaka u kontekstu podrške LGBT pravima. Iako su glasanja bila ograničena (ankete su bile podešene tako da sa jednog računara možete dati samo jedan glas) u njima je učestvovao veliki broj posetilaca GSA sajta.

Sudeći po ovim anketama posetioci sajta će u velikom broju izaći na izbore. Od njih 420, 69% će izaći na izbore, 23% neće a 8% još uvek nije odlučilo.

Na pitanje „kome su bitna LGBT prava i smanjenje nasilja i diskriminacije“ 692 posetilaca sajta koji su glasali, od svih izbornih lista za parlamentarne izbore u prvih 5 je svrstalo sledeće stranke/koalicije:

 

GSA takođe izražava zadovoljstvo činjenicom da u izbornim kampanjama nije u velikoj meri korišćen govor mržnje prema LGBT populaciji, sem kod pokreta Dveri koje su još jednom, kao što su to radili i prethodnih nekoliko godina, pokušali da na ovaj način steknu jeftine političke poene i izazovu sukob sa onima koji zastupaju LGBT prava. U tome nisu uspeli ali ovo svakako može biti dodatna motivacija LGBT osobama da u što većem broju izađu na izbore i time smanje šansu Dverima za ulazak u parlament.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube