Meri Vorlik i Antje Rotemund posetile štand GSA na Sajmu OCD

Beograd, 24.05.2012.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) kao i svake godine do sada, učestvuje na trećem Sajmu organizacija civilnog društva (Sajam OCD) koji je danas otvoren na trgu Nikole Pašića u Beogradu i traje dva dana.

Fokus ovogodišnje prezentacije GSA na Sajmu je inicijativa za uvođenje zločina iz mržnje u Krivični zakonik Srbije, a brojni aktivisti i aktivistkinje GSA, pored materijala koji se odnosi na ovu temu i koji je izrađen uz pomoć Misije OEBS u Srbiji, na štandu dele i druge promotivne materijale, razgovaraju sa građanima i građankama o temama vezanim za LGBT ljudska prava i upoznaju ih sa radom Alijanse.

Štand GSA su nakon otvaranja Sajma posetile i Meri Vorlik, ambasadorka SAD i Antje Rotemund, šefica misije kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. One su se neko vreme zadržale u razgovoru sa aktivistima GSA o inicijativi za uvođenje zločina iz mržnje u KZ. Ambasadorka SAD je poručila aktivistima da je ta inicijativa veoma dobra i da bi bilo važno da se ona realizuje, kao i da nastave sa dobrim radom.

Drugog dana Sajma u petak 25. maja 2012. godine od 15 do 16 časova, GSA organizuje tribinu “Zločin iz mržnje u Krivičnom zakoniku – zašto nam je potreban i šta će promeniti”, koja će se održati na otvorenom na bini na samom Trgu Nikole Pašića. Na tribini će govoriti predstavnici državnih institucija, Misije OEBS u Srbiji, stručnjaci iz akademske zajednice, kao i predstavnici YUCOM-a i GSA.

Dvodnevni Sajam OCD treću godinu za redom organizuje Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda sa ciljem da se nevladine organizacije predstave, kako građanima Beograda, tako i kolegama iz civilnog sektora, predstavnicima lokalne samouprave i državnih institucija, donatorskoj zajednici i medijima. Naziv ovogodišnjeg Sajma je “Samoinicijativa”.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube