Hakovan sajt Gej strejt alijanse; GSA: Mržnja nije porodična vrednost

Beograd, 10.06.2012.

Web sajt Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) www.gsa.org.rs je danas ponovo hakovan i trenutno nije u funkciji. Sajt ove organizacije je u poslednjih par godina bio meta nekoliko hakerskih napada zbog kojih je GSA više puta menjala internet provajdere. Među tim napadima su bili i napadi hakerskih grupa sa Kosova, zatim napad hakera John the Ripper i drugih, koji su ili potpuno onesposobljavali sajt GSA ili su na početnoj stranici ostavljali poruke koje često nisu bile povezane sa oblašću kojom se GSA bavi.

Međutim, današnji napad na sajt Alijanse je po mnogo čemu drugačiji nego svi dosadašnji. Naime, kada se otvori sajt GSA pojavljivala se tekstualna poruka na srpskom jeziku koja glasi „Srbijo, zapitaj se kuda ideš?!?!“ a koja je praćena sa dve fotografije. Na prvoj fotografiji nalazi se par (muškarac i žena) sa bebom iznad koje piše „Ovo nudimo mi“, dok se na drugoj nalaze dva muškarca čije su glave i torzo premazani bojom sa iscrtanim zastavama duginih boja, a iznad koje piše „Ovo nudite vi“.

I u ovom slučaju tzv. porodične vrednosti su još jednom zloupotrebljene i istaknute kao nešto što je, kako tvrde mnoge desničarske organizacije u Srbiji, na suprotnoj strani vrednostima kao što su poštovanje i zaštita ljudskih prava LGBT osoba a koje su ovom fotografijom maksimalno banalizovane i karikirane. I u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim kada su u pitanju aktivnosti za poboljšanje položaja LGBT osoba i kada se „porodične vrednosti“ obično povlače kao argument protiv, nema sumnje da je u pitanju ništa drugo do obična demagogija i neistina. Kada je u pitanju porodica, jedino je tačno da GSA zaista ima svoj stav o tome a to je – mržnja nije porodična vrednost, a pravdanje nasilja i netolerancija prema bilo kome ne smeju biti deo vaspitnog procesa bilo u obrazovnom sistemu, bilo u samoj porodici.

Sadržaj poruke koja pokušava, doduše nevešto, da Alijansi podmetne nešto što nije cilj i način njenog rada, kao i činjenica da je od svih LGBT organizacija sajt GSA jedini napadnut, nesumnjivo govore o tome da se radi o ciljanom i prethodno osmišljenom napadu baš na Alijansu, kao i pokušaju da se dezavuiše dosadašnji rad ove organizacije.

Zanimljivo je i to da se hakerski napad desio dan nakon splitskog Prajda koji je prošao bez incidenata i na kome su učestvovali i predstavnici GSA na čelu sa predsednikom GSA i izvršnom direktorkom. Takođe, prethodnih dana GSA je bila i predmet „upozorenja“ i „saveta“ sa raznih strana zbog tog što deo glavnog banera njenog od skoro redizajniranog sajta sadrži i zastavu Srbije. GSA ovom prilikom želi da naglasi da smatra da zastava Srbije nije vlasništvo nijedne posebne grupacije već treba da bude simbol svih građana i građanki koji žive na ovom prostoru, kao i da će zastava ostati i nakon ponovnog pokretanja sajta GSA.

Da li razlozi za današnji ciljani hakerski napad imaju veze sa nečim od nabrojanog, da li razlog treba tražiti u oblasti kojom se GSA generalno bavi ili je u pitanju to što se GSA pravima LGBT osoba bavi na ozbiljan i primeren način, u ovom trenutku Alijansa ne može sa sigurnošću da tvrdi. Međutim, ono što je za GSA evidentno jeste da su napadači na sajt i njihovi nalogodavci tim činom pokazali veliku količinu političkog i svakog drugog diletantizma, a pre svega ogroman nivo kukavičluka a obzirom da nisu potpisani i da niko nije preuzeo odgovornost za ovaj hakerski napad.

GSA će napad prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova od koga očekuje brzu reakciju i pronalaženje počinioca, a trenutno radi na osposobljavanju svog sajta kako bi on u potpunosti bio u funkciji u što kraćem roku.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube