Zabranjena akcija GSA u Kragujevcu; GSA: Ko vodi Kragujevac – Veroljub Stevanović ili “Četnik“?

Beograd, 21.06.2012.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je odlukom Gradske uprave Kragujevca i Saveta za bezbednost grada Kragujevca zabranjen javni događaj – performans pod nazivom „Demonstracija kartonskih LGBT lutaka“ koji je trebalo da bude održan danas u Kragujevcu u organizaciji GSA i četiri partnerska udruženja, a u okviru projekta „Zajedno za jednakost LGBT osoba“.

Kako je rano jutros Alijansi u telefonskom razgovoru prenela Bojana Stanić iz Odeljenja za komunalne poslove i nadzor grada Kragujevca (Odeljenje), izvesni „Pokret ponosnih Kragujevčana“ je u ponedeljak 18. juna od Odeljenja zatražio odobrenje za zauzeće javne površine zbog održavanja javnog skupa u Kragujevcu na istom mestu i u isto vreme u koje je to još u petak 15. juna od Odeljenja zatražila Alijansa u skladu sa važećom procedurom koja je od strane GSA u potpunosti ispoštovana. Tim povodom je u sredu 20. juna zasedao Savet za bezbednost Grada Kragujevca (Savet), kojim predsedava gradonačelnik Veroljub Stevanović i na kome je zaključeno da su i isto vreme i na istom mestu skupove najavile dve organizacije koje imaju suprotne stavove i uverenja, te da je procenjeno da bi istovremeno održavanje ovih događaja ugrozilo „ugled Grada Kragujevca kao jednog od najbezbednijih gradova u Srbiji“. Iz tog razloga je Savet doneo mišljenje da se ne odobre oba skupa, na osnovu kojeg Odeljenje za komunalne poslove donosi rešenje o odbijanju zahteva za održavanje događaja koji je zakazala Alijansa.

Alijansa je prošlog petka (15. juna) već jednom bila prinuđena da odloži održavanje istog događaja zbog sličnih opstrukcija iz kragujevačke gradske uprave. Iako je i taj događaj GSA blagovremeno prijavila policiji i gradu prethodno se raspitavši za propise i neophodnu dokumentaciju, aktivistima GSA je tek na licu mesta pola sata pre održavanja skupa od strane komunalnog inspektora saopšteno da nedostaje određeni dokument bez kojeg nije moguće održati skup. Predstavnicima GSA, koji su nakon toga u zgradi gradske uprave pokušavali da reše novonastali problem, je tom prilikom takođe rečeno da se sve to radi zbog „dobrobiti organizatora“ bez razjašnjenja da li se radi o bezbednosnoj ili samo tehničkoj prepreci oko dobijanja dozvole za postavljanje najobičnijeg štanda u centru grada. O ovoj problematici pisao je i Šumadija pres čiji su novinari ispratili celu situaciju a čiji tekst o tome možete pročitati ovde.

Za Gej strejt alijansu je potpuno jasno da je današnjim postupkom gradske uprave Kragujevca ozvaničeno ono što je bilo očigledno i tokom prethodnog pokušaja organizacije ove akcije. Kragujevac, suprotno tvrdnjama njegovog gradonačelnika i lokalnog Saveta, nije bezbedan grad za njegove stanovnike i goste. Od samog dolaska aktivista u Kragujevac prošlog petka, oni su bili izloženi bezbednosnim problemima pošto ih je više mladića odevenih u tamne majice koji pripadaju lokalnoj navijačkoj grupi tzv. „Crvenim đavolima“ sve vreme zastrašivalo i pratilo. Jedan od vođa te navijačke grupe (koga prema informacijama koju je GSA dobila od zaposlenih u gradskoj upravi zovu Četnik) sa još dvojicom muškaraca je pratio i raspitivao se kod zaposlenih u Gradskoj upravi o kretanju aktivista dok su ovi pokušavali da reše „administrativne“ probleme sa dozvolama. U isto vreme su aktivisti, koji su van zgrade čekali razrešenje novonastale situacije čuli i nekoliko usputnih komentara među kojima i komentar jednog muškarca koji je bio nezadovoljan što „ne zna gde su sada pederi, a išli su da ih jure po gradu“. Ovakva situacija se sigurno neće rešiti guranjem stvari pod tepih, tj. pukom zabranom uredno prijavljene i mirne akcije na kojoj je samo trebalo da se na par sati stave kartonske lutke i na jednom štandu podele edukativne brošure, već strateškom i sinhronizovanom akcijom lokalne policije i vlasti. Međutim, kako za tako nešto očigledno ne postoji volja već se gradska vlast povlači pred najmanjom pretnjom, GSA se sa pravom pita ko zaista vodi Kragujevac, izabrani gradonačelnik Veroljub Stevanović ili dotični „Četnik“ i njegovi huligani?

GSA takođe podseća da su njeni aktivisti već jednom u Kragujevcu bili izloženi incidentu i nasilju kada je u martu 2009. godine nasilno prekinuta prezentacija njenog godišnjeg izveštaja u Studentkom kulturnom centru (SKC), gde je neposredno posle početka konferencije za medije grupa huligana kamenicama razbila ulazna vrata SKC-a, demoliravši i nekoliko prozora na sali i tom prilikom uzvikivala uvrede na račun prisutnih novinara i građana, kao i čitave LGBT populacije. Postoje indicije da je dotični “Četnik” i tada bio organizator ovog napada, međutim on nikada nije procesuiran za ovo delo, već samo neposredni napadači.

I pored svega toga, GSA je ubeđena da bi danas građani Kragujevca, baš kao i građani Novog Sada gde je prošle nedelje održana ista akcija, imali dosta razumevanja za planirani događaj. Međutim, građani Kragujevca su očigledno taoci svoje vlasti koja umesto da se obračunava sa nasilnicima, pravi kompromise sa njima i zabranjuje jednu bezazlenu i najobičniju akciju. GSA zato više neće pokušavati da organizuje ovaj događaj u Kragujevcu s obzirom da za to ne postoje osnovni bezbednosni i politički uslovi. U isto vreme se nada da će u dogledno vreme ipak imati prilike da se druži i razgovara sa Kragujevčanima u njihovom gradu, možda pod nekom drugom vlašću koja je spremna da zaštiti svoje građane i goste u skladu sa zakonima i u duhu tolerancije i koja se neće uplašiti i pokleknuti pred šačicom huligana.

Info centar GSA

 

Saopštenje Informativne službe Grada Kragujevca (Veroljub Stevanović tvrdi da ipak on vodi Kragujevac. Hm…)

http://www.kragujevac.rs/SAOPSTENJE_ZA_JAVNOST___GRAD_KRAGUJEVAC_VODI_GRADONACELNIK_VEROLJUB_STEVANOVIC-86-1-4559

Postojanje bezbednosnog rizika za održavanje promotivnih aktivnosti Gej strejt alijanse i Udruženja ponosnih Kragujevčana, istog dana na istom mestu, jedini su razlog za odluku da se u interesu organizatora ne omogući zauzeće javne površine za organizaciju preformansa ta dva udruženja. Osim toga ne postoji nijedan drugi razlog da grad Kragujevac odmaže promociju projekta ”Zajedno za jednakost LGBT osoba”.

Kragujevac je ne samo bezbedan već i otvoren grad u kojem svako ima pravo na javno izražavanje stavova i mišljenja. Imajući u vidu da su 15. juna Gej strejt alijansa i Udruženje ponosnih Kragujevčana, koje promoviše zdrav život, pokušali organizaciju planiranih aktivnosti u ulici Kralja Petra I i da je došlo do nesuglasica između njihovih pristalica zbog sukobljenih stavova i mišljenja jasno je da Savet za bezbednost, koji je zasedao 20. juna, zaključio da postoji bezbednosni rizik za zauzeće javne površine od strane te dve organizacije u četrtak 21. juna.

To je moglo da se izbegne da je Gej strejt alijansa prijavila lokalnoj samoupravi organizaciju takvog promotivnog skupa u petak 15. juna, te s tim u vezi grad Kragujevac ne može da snosi odgovornost za ono što se tog dana dogodilo na terenu.

Kragujevac je grad koji se zalaže za afirmaciju tolerancije, različitih opredeljenja i vrednosti i lokalna samouprava izražava žaljenje što su predstavnici Gej strejt alijanse zabrinutost za bezbednost shvatili kao zabranu odnosno opstrukciju kragujevačke gradske uprave koja nema razloga niti da pomaže niti da odmaže organizaciju takvog preformansa. Grad Kragujevac vodi gradonačelnik Veroljub Stevanović, u interesu ne samo građana Kragujevca, organa reda nego i ljudi koji su gosti u ovom gradu.

Informativna služba grada Kragujevca

Facebook

Twitter

YouTube