“Zajedno za jednakost LGBT osoba” u Novom Sadu

Beograd, Novi Sad, 14.06.2012.

LGBT lutke u centru grada

Današnja akcija „Demonstracija LGBT lutaka“ u centru Novog Sada koja se održala u okviru projekta „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ privukla je veliko interesovanje Novosađana i protekla je mirno i bez incidenata. Nakon pomeranja termina održavanja akcije koja je bila planirana za prošli petak, danas su kartonske lutke osvanule na novosadskom Trgu slobode praćene aktivistima i aktivistkinjama koji su delili materijale i brošure i razgovarali sa građanima o položaju LGBT osoba u Srbiji.

Iako su se aktivisti malo pribojavali reakcija građana s obzirom na homofobiju u društvu i činjenicu da se ovakva akcija na otvorenom po prvi put organizuje od strane grupe LGBT organizacija u nekom gradu, Novosađani i Novosađanke su u najvećoj meri reagovali vrlo pozitivno, zastajali su da pogledaju lutke i pročitaju transparente koje one nose, fotografisali se sa njima i na štandu se raspitivali o akciji i raznim pitanjima vezanim za LGBT prava.

Oduševljenje aktivista su izazvali stariji Novosađani koji su u velikom broju bili zainteresovani za akciju, a posebno jedan gospodin koji je prišao štandu i odmah pitao „Gde da potpišem da vas podržim?“ a kasnije u razgovoru pomenuo da je ljubav ono što je jedino bitno i da svako ima pravo da voli koga želi. Velike simpatije naših aktivista zadobila je i mlada majka koja je svom detetu strpljivo objašnjavala šta predstavljaju lutke, kao i gospođa koja je došla da podrži akciju jer je njen sin gej. Ona je takođe u knjigu utisaka napisala „Podržavam svog sina koji je gej i sve gejeve. To je samo ljubav, a ljubav pobeđuje sve“.

I drugi građani su upisivali svoje poruke u knjigu utisaka koja se nalazila na štandu. Među porukama se moglo pročitati: „Ljubav za sve!“; „Slažem se!“; „Puno vas volim, hrabri ste, budite dalje svoji jer imate sva prava koja pripadaju svim ljudima“; „Ljubav će pobediti! Samo napred“; „Nije teško biti fin i tolerisati različitost. Želim vam da se na miran način izborite za ravnopravnost, to je pravi način. Sa osmehom i velikim srcem puno vas pozdravlja i voli jedna profesorka iz Novog Sada“. Jedna Nataša je pred sam kraj akcije napisala poruku koja glasi „Svi smo ljudi“ što su po mišljenju organizatora akcije Novosađani danas u potpunosti i pokazali. Naravno, bilo je i onih građana koji nisu sa odobravanjem gledali na ovu aktivnost ali su oni uglavnom samo brzo prolazili pored postavke i ređe dobacili poneki negativan komentar, međutim sve je prošlo bez ijednog incidenta.

Akcija je privukla i pažnju medija, a Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse je ovom prilikom izjavio: “Današnja akcija ima za cilj razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje o LGBT osobama u društvu. Građani imaju priliku da se upoznaju sa porukama koje lutke nose, a objašnjenja poruka mogu da pročitaju u brošurama koje dele naši aktivisti, kao i da porazgovaraju sa aktivistima o gorućim problemima LGBT osoba i svemu drugom što ih interesuje u vezi LGBT prava. Ova akcija nije Parada ili zamena za nju već jedan od načina za povećanje tolerancije prema LGBT osobama u društvu i smanjenje netrpeljivosti prema njima. Ovakve akcije će se sem u Novom Sadu do kraja juna – meseca LGBT prava, održati u još nekoliko gradova u Srbiji. U okviru projekta se održavaju i projekcije filmova, distribucija informativnih časopisa, panel diskusije, promotivne žurke i sl.”

U okviru projekta „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ u Novom Sadu su pre nekoliko dana održane i druge aktivnosti. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine organizovane su besplatne filmske projekcije nemačkog lezbejskog filma „Moj prijatelj iz Fara“ i britanskog gej filma „Vikend“. Šesti broj magazina „Optimist“, koji je štampan kao specijalno izdanje u okviru projekta, posvećen je muzici svetskih LGBT izvođača. Povod za ovu temu je predstojeći muzički festival Exit i gostovanje muzičkog sastava „Gossip“ čija je pevačica dugogodišnja feministička i lezbejska aktivistkinja. Magazin sadrži i mnoge zanimljive teme vezane za kulturu i stvaralaštvo LGBT osoba, kao i aktivističke teme, pa se pored redovnih kanala distribucije ovaj časopis deli i na svim projektnim akcijama. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, kada je u pitanju izbor tekstova i izgled naslovne strane, mnogi tvrde da je ovo najbolji boj „Optimista“ do sada.

Loud&Queer i EXIT festival već drugu godinu za redom spremaju queer stejdž na jednom od najboljih evropskih festivala. Promotivna žurka tim povodom u novosadskom klubu „Yellow“ na Petrovaradinskoj tvrđavi okupila je 8. juna oko 300 LGBT osoba i njihovih strejt prijatelja koji su se zabavljali uz muziku poznatih beogradskih i zagrebačkih DJ-eva. Posetiocima i posetiteljkama kluba deljen je promotivni materijal za EXIT Loud & Queer Cruising Point Stage. Takođe, mogli su da pogledaju i promotivne spotove festivala, kao i snimke sa stejdža sa prošlogodišnjeg festivala.

…………………………………………………………………………………………………………….

Projekat „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ ima za cilj da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predrasuda prema LGBT populaciji, promoviše princip jednakosti i nenasilja i potrebu za smanjenjem diskriminacije, kao i da pozitivno deluje na širu društvenu zajednicu i ukaže na značaj tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti.

Ovaj projekat je izabran na konkursu programa „Kalendar ljudskih prava“ koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, a podržan je i od strane ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu. U realizaciji projekta učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji u različitim oblastima: Gej strejt alijansa (GSA), Gej lezbejski info centar (GLIC), Centar za kvir studije (CKS), Loud & Queer i Q-klub, a među spoljnim saradnicima i partnerima nalaze se i EXIT Festival, Dom omladine u Beogradu, kao i ustanove kulture u nekoliko gradova u Srbiji.

Tokom juna – meseca LGBT prava, biće organizovane projekcije filmova, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije, promotivne žurke i dr. Projekat je počeo 8. juna aktivnostima u Novom Sadu, a završava se 30. juna u Beogradu.

Info centar GSA

Galerija – klikni za uvećanje (Foto: GSA, Beta, Kurir)

Facebook

Twitter

YouTube