Gej mladić brutalno pretučen u centru Beograda

Beograd, 09.09.2012.

U noći između 7. i 8. septembra 2012. u parku u Fruškogorskoj ulici u Beogradu pretučen je gej mladić V.M. (25) od strane nekoliko napadača. Napad se dogodio oko 1.30 časova posle ponoći a pretučenog mladića, koga je policija zatekla u polusvesnom stanju, hitna pomoć je prevezla u Urgentni centar gde mu je konstatovano više teških telesnih povreda kao što su kontuzija glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, oguljotina po licu i dr. Policiju je pozvao V.D. (23) koji bio u društvu V.M. i koji je takođe bio napadnut ali je uspeo da pobegne i obavesti policiju.

V.M. i V.D. su u noći napada prolazili kroz park idući ka obližnjem gej klubu kada su iz parka začuli povike »Pederi, pederi!«. Njih dvojica su zastali i pogledali u pravcu iz kojih su dolazili povici ugledavši šestoricu mladića starosti između 16 i 20 godina koji su sedeli na klupama u parku i koji su odmah zatim skočili i potrčali u njihovom pravcu. V.D. je, videvši da jedan od napadača trči ka njemu sa mesarskim čekićem u ruci, počeo da beži i uspeo je da mu umakne utrčavši u baštu kafića iz koje je pozvao policiju. U međuvremenu napadači su se domogli V.M. i brutalno ga pretukli u parku nanevši mu teške telesne povrede i odmah zatim se razbežali verovatno iz straha od policije.

Policija je na mesto napada došla nakon nekoliko minuta ali nije zatekla napadače, a na poziv policije ubrzo je stigla i hitna pomoć koja je povređenog V.M. prebacila u Urgentni centar gde mu je ukazana pomoć nakon čega je oko 7 časova ujutru pušten kući. Pored pretučenog V.M. policija je na mestu napada zatekla bačen mesarski čekić i jednu jaknu za koje se pretpostavlja da ih je ispustio neko od napadača.

V.D. i prijatelji pretučenog V.M. koji se zbog povreda veoma teško kreće i govori, su juče o ovom slučaju obavestili i Gej strejt alijansu (GSA; Alijansa) čija je Pravna služba imala uvid u medicinsku dokumentaciju i otpočela je sa praćenjem slučaja i daljim procesuiranjem pred nadležnim organima. Za Alijansu je ovo nesumnjivo još jedan u nizu slučajeva nasilja iz mržnje koji se događaju jedino zbog toga što su žrtve drugačije, stvarne ili pretpostavljene, seksualne orijentacije.

GSA zahteva i od policije i od svih drugih nadležnih organa da i ovaj i prethodne slučajeve nasilja bez odlaganja rasvetle, identifikuju počinioce i privedu ih pravdi. Takođe, GSA zahteva od svih nadležnih institucija da se odmah i ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u periodu pred Paradu ponosa učine sve što je u njihovoj moći da se pojačano nasilje koje smo imali i prošle godine u ovom periodu ne ponovi. Odsustvo rešavanja problema sa kojima se LGBT populacija susreće i tokom Parade ponosa ali i svim drugim danima u godini, za svoju direktnu posledicu ima ohrabrivanje nasilnika da stalno i gotovo neometano prete smrću, tuku, vređaju, nipodaštavaju i marginalizuju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom delu stanovništva.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube