Reakcija GSA na saopštenje Organizacionog odbora Parade ponosa

Beograd, 17.09.2012.
Povodom današnjeg saopštenja organizatora ovogodišnje Parade ponosa koje se tiče poziva Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da hitno intenzivira istragu i privede pravdi napadače na dvojicu mladića u noći između 7. i 8. septembra u Beogradu kada je došlo do brutalnog prebijanja V.M. (25), Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) želi takođe da obavesti javnost o činjenicama vezanim za ovaj slučaj i odnosu organizacionog odbora Parade prema njemu.

GSA najpre izražava svoje zadovoljstvo što su kolege iz organizacionog odbora Parade ponosa napokon shvatile potrebu potpunog rasvetljavanja slučajeva nasilja nad LGBT osobama i brze reakcije policije, na čemu GSA takođe insistira i u ovom i u svim drugim slučajevima i što je nesporno potrebno. Međutim, donekle smo i iznenađeni naglim interesovanjem organizatora parade za ovaj slučaj i to na ovaj način, s obzirom da su oni osudili ovaj napad i o njemu se oglasili prvi put tek nakon pritiska drugih LGBT organizacija i tek sutradan po objavljivanju u medijima.

Takođe, kada je Alijansa uz saglasnost žrtve objavila medijima i javnosti detalje o napadu, prva reakcija organizatora parade bila je da ovaj slučaj ignorišu i relativizuju govoreći kako on nema nikakve veze sa paradom, iako je činjenica iz iskustva poslednjih nekoliko godina da se nasilje po osnovu seksualne orijentacije pojačava u periodu oko parade, da u ovom slučaju ne postoji ništa specifično i da je dovoljno što se o njemu oglasila GSA.

Naprasno korišćenje slučaja prebijanja V.M. od strane organizatora parade za njihove trenutne potrebe a bez ikakvog razumevanja situacije, može samo umanjiti njegovu težinu pre svega zato što se ispostavlja da je on verovatno mnogo kompleksniji, o čemu je GSA obavestila javnost. Pravna služba GSA, pored standardnog procesuiranja i praćenja samog slučaja, priprema postupak i pred Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Sektorom unutrašnje kontrole policije, jer postoji osnovana sumnja da je došlo do propusta u radu policijskih službenika.

Ma koliko i sam slučaj i okolnosti vezane za njega bile ozbiljne i teške, GSA je odlučna da u ovome istraje i stvari istera do kraja, pa svemu tome nikako ne koristi mahanje ovim slučajem bez ikakve strategije od strane organizatora parade. Naprotiv, iz dosadašnjih postupaka organizatora parade koji se tiču slučaja brutalnog prebijanja V.M., GSA jedino može da zaključi da je njihovo današnje saopštenje samo grubo iskorišćavanje slučaja u dnevno – političko prepucavanje, kao i da ono nije izraz njihove stvarne zainteresovanosti da se ovaj slučaj i sve okolnosti vezane za njega što pre reše.

Ukoliko je pak ovo naglo interesovanje organizatora parade za slučaj V.M. izraz neke vrste solidarnosti sa LGBT zajednicom i žrtvama nasilja, GSA želi da napomene da se organizatori parade do sada nisu nijednom raspitivali za zdravstveno stanje V.M, kao što nisu ponudili ni bilo kakvu vrstu pomoći, iako informacije o tome mogu dobiti u svakom trenutku. O stepenu solidarnosti organizatora parade sa LGBT zajednicom možda najbolje govori i jedan od zahteva Parade ponosa koji se odnosi na procesuiranje i rešavanje pretnji upućenih njima prošle godine, dok je na pretnje organizatorima 2009. i 2010. potpuno zaboravljeno, kao što je zaboravljeno i na brojne nerešene slučajeve nasilja i diskriminacije nad pojedincima i pojedinkama zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

GSA zato traži od organizatora da se ne bave stvarima kojima se do sada nisu bavili i da umesto svaštarenja i preuzimanja agendi drugih organizacija (Nacionalna strategija, zločin iz mržnje, Deklaracija…), opet bez ikakve strategije, napokon krenu da rade svoj posao a to je organizovanje Parade ponosa. Jer, evo, nekoliko dana pred Paradu mi još nismo videli ni jedan ozbiljan pokušaj i plan, ni od strane države ni od strane organizatora, da se ona zaista i desi.

Takođe, ukoliko postoje problemi u organizaciji Parade, a posebno ako se radi o problemima sa državom i njenim institucijama, GSA smatra da organizatori o tome treba da u potpunosti obaveste javnost i da kažu šta je njihov odgovor na to i koji su dalji koraci, kako se ne bi ponovila prošla godina da parada bude zabranjena a da organizatori do poslednjeg dana tvrde kako sve ide kako treba i kako imaju punu saradnju sa nadležnim institucijama. LGBT osobe i svi oni koji nameravaju da dođu na paradu moraju biti u potpunosti upoznati sa svim okolnostima koje se tiču ove manifestacije i realnost se ne sme se ignorisati, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne. Uostalom, posledice ignorisanja i ulepšavanja nekih drugih delova naše realnosti mogli smo videti u medijima u poslednjih nekoliko meseci.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube