Uhapšeni napadači u Smederevu; GSA pozdravlja efikasnost smederevske policije

Beograd, 12.09.2012.

Kako je Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) danas obaveštena, policijski službenici kriminalističe policije PU u Smederevu uhapsili su pet osoba iz Smedereva i odredili im meru policijskog zadržavanja u trajanju do 48 sati, nakon čijeg isteka će biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu. Oni su osumnjičeni da su u noći između 3. i 4. septembra 2012. godine u Smederevu nakon kraće rasprave pretukli dvojicu mladića iz Beograda i Kraljeva, od čega je jedan zadobio teške a drugi lake telesne povrede, a povod za to je bio što su napadači mislili da su dvojica mladića pripadnici gej populacije.

Gej strejt alijansi je ovaj slučaj prijavljen od strane napadnutih mladića ubrzo nakon napada, o čemu su predstavnici GSA predhodnih dana govorili i u medijima, a Pravna služba GSA je preduzela sve raspoložive mere da se ovaj slučaj prijavi policiji i dalje procesuira uz saradnju sa žrtvama napada.

GSA je veoma zadovoljna radom policije na ovom slučaju i pozdravlja efikasnost Policijske uprave u Smederevu u identifikaciji napadača i njihovom brzom privođenju pravdi. GSA smatra da se jedino na ovaj način, tj. profesionalnošću u radu od strane policije i drugih nadležnih organa, može stati na put nasilju i diskriminaciji i poslati jasna poruka da su svi građani zaštićeni i jednaki pred zakonom bez obzira na njihova lična svojstva.

Na ovaj način se takođe jača poverenje i LGBT osoba i svih drugih građana u rad policije a građani se ohrabruju da slučajeve nasilja prijavljuju policiji. Ovo je veoma važno kako ti slučajevi ne bi ostajali neprocesuirani i u tzv. sivoj zoni što je, i pored određenih pomaka, i dalje veliki problem kada se radi o nasilju nad LGBT osobama.

GSA očekuje i da će tužilaštvo i sud u Smederevu takođe biti efikasni i da će ovaj slučaj vrlo brzo dobiti i adekvatan sudski epilog.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube