Hakovan sajt GSA, postavljena pretnja “Čekamo vas!“

Beograd, 01.10.2012.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je sajt ove organizacije danas hakovan i da je na sajt umesto njegovog sadržaja postavljena pretnja „Čekamo vas!“.

Za GSA ne postoji sumnja da se radi o direktnoj pretnji jer su ove reči do sada mnogo puta u istom kontekstu izrečene od strane ekstremističkih desničarskih organizacija, a pre svega od „Obraza“. GSA podseća da je organizacija „Obraz“ zabranjena odlukom Ustavnog suda iz juna ove godine. Podsećamo takođe da je Prvi osnovni sud u Beogradu pri izricanju prvostepene presude Mladenu Obradoviću za pretnje Paradi ponosa 2009. godine utvrdio da je slogan „Čekamo vas!“ pretnja prema LGBT populaciji, da se tim sloganom zagovara diskriminacija, kao i da on izaziva strah i osećanje ugroženosti kod LGBT osoba.

Za GSA takođe ne postoji sumnja da je ova pretnja upućena aktivistima GSA kao i celoj LGBT populaciji u atmosferi straha koja se stvara pred najavljenu Paradu ponosa.

GSA zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve kako bi ispitale ovaj slučaj a pre svega da ispitaju i sankcionišu sve pretnje koje se ovih dana pojavljuju u javnosti i kojima se poziva na nasilje nad LGBT populacijom. GSA radi na tome da u najkraćem mogućem roku ponovo osposobi svoj sajt.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube