Od ove godine se dodeljuje “Duga” – nagrada za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije

Beograd, 09.04.2013.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da od ove godine počinje sa dodelom nagrade za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. Nagrada pod nazivom „Duga“ biće dodeljivana svakog 17. maja na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) za doprinos u prethodnih godinu dana.

DUGA-nagrada-logo-1GSA, kao organizacija koja se bavi monitoringom i analizom stanja ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i u vezi ovog pitanja prati rad mnogobrojnih institucija, organizacija, medija, političkih i društvenih činioca, itd., smatra da je u poslednjih nekoliko godina došlo do određenih pomaka koji se odnose na poboljšanje položaja LGBT osoba. Iako i državi i njenim institucijama i LGBT organizacijama, kao i društvu u celini, tek predstoji veliki i odgovoran posao na smanjenju homofobije i transfobije i dostizanju adekvatnih standarda u poštovanju i zaštiti LGBT prava, postoje oni koji na tome predano rade u raznim oblastima. GSA veruje da je njena uloga, kao i uloga drugih organizacija, između ostalog i da zabeleži i primeti dela i realne pomake kada su oni ostvareni i pohvali one koji su tome doprineli, te je zbog toga ustanovila nagradu “Duga”.

Konkurs za dodelu nagrade “Duga” za 2012/13. godinu je javan i na njemu mogu da učestvuju svi oni koji su od 17. maja 2012. do datuma zaključenja konkursa svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji. Konkurs traje do 10. maja 2013. a o uslovima konkursa i procedurama nominovanja možete se više informisati na posebnoj web strani www.gsa.org.rs/duga

Takođe, o nagradi će odlučivati nezavisni žiri čiji će se sastav menjati svake godine i određivati pre raspisivanja konkursa za nagradu, a činiće ga eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, iz medija, akademske zajednice, domaćih i međunarodnih organizacija, itd. Pored aktivista i aktivistkinja GSA, u sastavu žirija će svake godine biti i aktivisti i aktivistkinje iz raznih drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Za GSA predstavlja veliku čast što može da objavi da će ovogodišnji žiri funkcionisati u sastavu: Dragana Nikolić Solomon, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji; Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme; Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM); Dušan Maljković, predsednik Centra za kvir studije (CKS); Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist“ i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA).

Pre dodele nagrade “Duga” za 2012/13. godinu na za tu priliku posebno organizovanom događaju, Alijansa će kao i nekoliko prethodnih godina 17. maja 2013. organizovati i prezentaciju svog Godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2012. godinu.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube