Skandalozna presuda portparolu “SNP 1389”

Beograd, 12.07.2013.

Organizacije civilnog društva izražavaju žaljenje i veliku zabrinutost povodom izrečene presude portparolu SNP”1389″ Miši Vaciću, koji je osuđen na godinu dana zatvora, odnosno 4 godine uslovno, i to za širenje rasne i druge diskriminacije (član 387 Krivičnog Zakonika), nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija (član 348 Krivičnog Zakonika) i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje (član 322 Krivičnog Zakonika).

sud-cekicSmatramo da ovakva odluka suda potencijalno može da ima dalekosežne posledice po borbu protiv diskriminacije i poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji. Takođe, smatramo da je sud ovom presudom zanemario ostvarenje kako generalne tako i specijalne prevencije diskriminacije.

S obzirom na to da je sud kao olakšavajuću okolnost naveo da je Vacić u vreme izvršenja dela bio “mlad čovek koji nije osuđivan“, podsećamo na činjenicu da je Vacić krivična dela izvršio kao svesna punoletna osoba. Nažalost, često imamo priliku da vidimo da mladi ljudi čine teška krivična dela i država mora s jedne strane oštrijom kaznenom politikom, a s druge strane sistemskim preventivnim radom i promocijom tolerancije da pošalje jasnu poruku da diskriminacija i nasilje neće biti tolerisani.

Imajući u vidu da je sud odlučio da Vacića osudi na minimalnu kaznu, koja je objedinjenjem još i umanjena a zatim i proglašena uslovnom, te da i sam Vacić presudu doživljava kao oslobađajuću, jasno je da je reč o sramnoj odluci i o činjenici da je sud još jednom poklekao pred nepravdom. Ovom presudom je sud iskazao nemogućnost da efikasno i u skladu sa zakonima zaštiti sve građane i građanke od nasilja koje se demonstrira u mnogim aspektima života u Srbiji, te očekujemo od tužilaštva da u zakonskom roku uloži žalbu na visinu izrečene kazne.

Podsećamo da je optužnica protiv Miše Vacića podignuta još 2009. godine i da je od 26 zakazanih, glavni pretres bio odložen 14 puta te da je ceo proces trajao četiri godine. Vaciću je, između ostalog, bilo stavljeno na teret da je pred najavljenu Povorku ponosa u septembru 2009. godine, predstavljao i širio ideje koje zagovaraju diskriminaciju LGBT populacije tako što je sredstvima javnog informisanja davao izjave preteće sadržine protiv učesnika najavljene Povorke i što je jednom dnevnom listu dostavljao fotografije lica za koje je pretpostavljao da pripadaju LGBT populaciji, čime je direktno pozivao na linč tih osoba i zagovarao vršenje diskriminacije.

Za krivično delo rasna i druga diskriminacija Krivični zakonik je predvideo kaznu zatvora u trajanju od 3 meseca do 3 godine; za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija predviđena je kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora, a za krivično delo sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje predviđena je kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Autonomni ženski centar
Centar za integraciju mladih
Civil Rights Defenders
Gej lezbejski info centar
Gej strejt alijansa
Inicijativa mladih za ljudska prava
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava
Žene u crnom

Facebook

Twitter

YouTube