Svako ima pravo na slobodu izražavanja i okupljanja

Podgorica, Beograd, Priština, 23.07.2013.

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Kosova i Crne Gore, najsnažnije osuđuje govor mržnje i pozivanje na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa “SeaSide Pride” koja je najavljena za 24. jul 2013. u Budvi.

koalicija-korak-logoUprkos činjenici o izuzetno visokom nivou homofobije u crnogorskom društvu na koju ukazuju brojna istraživanja javnog mnjenja, zabrinula nas je surovost poruka mržnje, netrpeljivosti i poziva na nasilje prema LGBT populaciji koja je prethodnih dana preplavila javni prostor, što samo podseća da je dug put u borbi protiv predrasuda i izgradnji društva kulture ljudskih prava.

Koalicija KORAK izražava nadu da će nadležne institucije, koje su i podržale organizaciju ovog događaja, obezbediti sigurnost svih učesnika/ca. Takođe, očekujemo brzu i efikasnu reakciju nadležnih državnih organa u procesuiranju pretnji i poziva na linč koje je lider LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević dobio poslednjih dana, uključujući i objavljivanje čitulje sa njegovim imenom i prezimenom i fotografijom.

Koalicija KORAK poziva sve građane i građanke da pokušaju da razumeju da je suživot različitosti ne samo neminovnost, već i bogatstvo i prednost savremenog društva, te da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja određenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja čitavog društva.

Želimo još jednom da iskažemo poštovanje prema kolegama iz LGBT Foruma Progres za hrabrost u svakodnevnoj istrajnoj borbi za unapređenje položaja LGBT osoba, kao nadu da će sutrašnji “SeaSide Pride” proteći u mirnoj atmosferi i bez nasilja.

Koaliciju KORAK čine:
Komitet pravnika za ljudska prava
Beogradski centar za ljudska prava
CHRIS mreža za ljudska prava
Gej strejt alijansa
Fond za humanitarno pravo
Inicijativa mladih za ljudska prava (Kosovo)
Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora)
LGBT Forum progres (Crna Gora)

Facebook

Twitter

YouTube