Posle više od četiri i po godine počelo suđenje za zabranu konferencije GSA u Sava centru; Sudija odložila glavnu raspravu

Beograd, 20.09.2013.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo suđenje za naknadu štete zbog zabrane konferencije za štampu GSA od strane rukovodstva beogradskog kongresnog centra „Sava“ (Sava centar; SC) koja je trebalo da se održi u jednoj od sala SC 26. februara 2009. godine.

sava-centarNakon zabrane njene konferencije, Alijansa je početkom aprila 2009. podnela krivičnu prijavu protiv Sava centra za povredu ravnopravnosti po članu 128. Krivičnog zakonika (KZ), povredu slobode govora i javnog istupanja (član 148. KZ) i rasnu i drugu diskriminaciju (član 387. KZ). Takođe, GSA je tada podnela i tužbu za naknadu štete zbog diskriminacije i povrede ravnopravnosti, časti, ugleda i prava ličnosti, koju je pored Alijanse kao pravnog lica podnelo i petoro njenih tadašnjih aktivista i koji svi od Sava centra traže odštetu od po milion i osamsto hiljada dinara.

Nakon više od četiri godine od podnošenja, pokušaja suda da se proglasi nenadležnim i žalbi uloženih od strane advokata GSA, pripremno ročište po tužbi za naknadu štete je održano u maju ove godine a glavna rasprava je bila zakazana za danas.

U sudnici Prvog osnovnog suda danas su se pojavili svi tužioci: Boris Milićević (osnivač i tadašnji predsednik GSA), Mirjana Bogdanović (osnivačica GSA, tadašnja članica Izvršnog obora i sadašnja izvršna direktorka Alijanse), Lazar Pavlović (tadašnji član Izvršnog odbora i sadašnji predsednik GSA), Milica Đorđević (tadašnja aktivistkinja GSA i članica organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.), Dušan Kosanović (tadašnji aktivista GSA i član organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.), kao i advokat GSA Veroljub Đukić. U sudnici je bio prisutan i tuženi – direktor Sava centra Dragan Vučićević sa advokatima, kao i pozvani svedoci iz beogradskog Medija centra.

Iako su u sudnici bili prisutni svi sadašnji zakonski zastupnici GSA, sudija je utvrdila da GSA kao pravno lice nije uredno pozvana na sud, naložila je GSA da dostavi izvode iz Agencije za privredne registre koji se odnosi na dokaz o zakonskom zastupniku i odložila je glavnu raspravu za 20. novembar ove godine.

GSA naglašava da, iako je posle više od četiri godine otpočelo suđenje po tužbi za nadoknadu štete, u slučaju krivične prijave GSA protiv Sava centra ni posle ovoliko vremena sudski organi nisu preduzeli ni jednu sudsku radnju povodom te prijave i ne postoje naznake da li će se i kada to desiti.

Alijansa podseća da je njena konferencija za štampu na kojoj je planirana prezentacija godišnjeg Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2008. godinu bila zakazana za 26. februar 2009. godine u Medija centru koji se tada nalazio u beogradskom Sava centru. Međutim, GSA je dva dana pred uredno zakazanu konferenciju dobila obaveštenje od Medija centra da je konferencija otkazana od strane direkcije Sava centra jer je za njih sporan nosilac ovog događaja (GSA) tj. delatnost kojom se Alijansa bavi.

Ovakvu odluku direkcije Sava centra pratile su izrazito homofobične medijske izjave rukovodstva Sava centra a posebno njegovog direktora Dragana Vučićevića, koji je, između ostalog, tada izjavljivao da ’pedere’ ne može očima da vidi i da oni nisu nigde dobrodošli a pogotovo ne u Sava centru, kao i da u Sava centru mogu da se organizuju samo skupovi sa pristojnim ljudima i pristojnim sadržajem a ’pederi’ treba da idu tamo gde se inače okupljaju.

Povodom zabrane konferencije GSA organizovan je i miran protest LGBT osoba i aktivista za ljudska prava ispred Sava centra na kome je zahtevano da se Alijansi omogući održavanje konferencije u Sava centru, a nakon što im obezbeđenje Sava centra nije dozvolilo da u zgradi SC posetiocima Fest-a podele saopštenja o zabrani konferencije GSA, deo aktivista je na kratko prekinuo projekciju filma „Milk“ uzvikujući parole „smrt homofobiji“ i izražavajući na taj način svoj revolt prema stavu uprave SC. Ovaj protest je bio prvi javni skup na otvorenom za LGBT prava u Srbiji nakon nasilnog prekida Prajda 2001. godine.

Zabrana konferencije za štampu GSA u Sava centru bila je prekretnica za LGBT pokret u Srbiji jer je prvi put nakon mnogo godina iznela na videlo probleme sa kojima se LGBT populacija u Srbiji suočava, kao što su visok stepen diskriminacije i kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava. Takođe, ovaj događaj je izazvao veliku medijsku pažnju i brojne reakcije dela domaće i međunarodne javnosti koja je osudila zabranu i stala u odbranu ljudskih prava LGBT osoba. S obzirom na to da je Sava centar javno preduzeće pod upravom Grada Beograda, LGBT populaciji je tada zbog ovog događaja gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio javno izvinjenje.

GSA je tada takođe, a nakon što i pored svega navedenog uprava Sava centra nije htela da promeni svoju odluku i omogući Alijansi održavanje konferencije za štampu, uz podršku preko 40 organizacija civilnog društva zatražila ostavku direktora Sava centra. Međutim, direktor Sava centra Dragan Vučićević, kao kadar Socijalističke partije Srbije (SPS) koja je deo vladajuće gradske koalicije u ovom i prethodnom mandatu, se i danas nalazi na toj funkciji.

Pravnoj službi GSA, koja je osnovana odmah nakon usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u martu 2009. godine, slučaj zabrane konferencije GSA u Sava centru je bio prvi slučaj koji je sudski procesuirala. Od tada, Pravna služba GSA je pokrenula više od 30 postupaka pred sudovima u Srbiji stvarajući sudsku praksu koja se odnosi na nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i koja u Srbiji pre toga skoro da nije postojala. Iako je u međuvremenu Pravna služba GSA dobila nekoliko pravosnažnih i prvostepenih presuda za diskriminaciju, govor mržnje, pretnje i fizičke napade i sudski završila nekoliko slučajeva, njena prva tužba protiv Sava centra tek sada dolazi na red i to delimično jer, kao što je pomenuto, još uvek nije preduzeto ništa po pitanju krivične prijave.

Info centar GSA

ARHIVA:
* Direkcija Sava centra zabranila održavanje konferencije za štampu Gej strejt alijanse (GSA)
* Gej strejt alijansa (GSA) traži hitnu smenu direktora Sava centra
* Krivična prijava protiv Vučičevića i Hinića
* GSA traži odštetu od Sava centra

Facebook

Twitter

YouTube