Saopštenje NVO povodom napada u Novom Sadu

Beograd, 10.09.2013.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) najoštrije osuđuju napad koji se dogodio proteklog vikenda u Novom Sadu. 

YUCOM - GSAPrema tvrdnjama medija, u nedelju 8. septembra 2013. godine u večernjim satima je grupa od nekoliko osnovaca starosti između 12 i 15 godina u Novom Sadu fizički napala profesora Ivana Janeša dok je čekao ženu i dete u parku kod Železničke stanice i brutalno ga pretukla. Tokom napada su mu uzvikivali „Ti si peder! Ti si pederaš!“, oborili ga sa bicikla, da bi ga potom šutirali u glavu i tukli pesnicama. Napad je prijavljen policiji a prema izjavama za medije profesora Janeša, portparola novosadskog Kliničkog centra i fotografijama koje su objavljene, on je u napadu zadobio teške telesne povrede, nos mu je slomljen i ima brojne kontuzije.

Ovo nije prvi put da ljudi stradaju zbog pretpostavljene seksualne orijentacije i netačnih i duboko uvreženih predrasuda koje vladaju u društvu da LGBT osobe izgledaju i ponašaju se na određeni način. GSA i YUCOM već godinama upozoravaju na visok stepen nasilja u društvu od koga ne stradaju samo LGBT osobe već i drugi građani i građanke Srbije.

Zabrinjavajuće je što su nasilnici sve mlađi i mlađi i što ni roditelji, ni obrazovni sistem ali ni drugi nadležni organi nemaju rešenje za ovaj problem. Iako i Alijansa i YUCOM već dugo sarađuju sa raznim institucijama po pitanju smanjenja nasilja i diskriminacije, najlošiju saradnju na primer GSA upravo ima sa Ministarstvom prosvete koje godinama unazad negira postojanje vršnjačkog nasilja i nasilja uopšte, kao i mržnje prema određenim manjinskim grupama među učenicima.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da je novosadska policija ovo delo kvalifikovala samo kao razbojništvo, a radi se i o razbojništvu i o nanošenju teških telesnih povreda od strane grupe lica, ali i o nedvosmislenom delu iz mržnje na osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije.

Iskustva koje Alijansa i YUCOM imaju kroz svoje pravne službe i u radu sa žrtvama nasilja i diskriminacije govori da je jedno od najproblematičnijih mesta u procesu kažnjavanja nasilja i diskriminacije upravo loša kvalifikacija počinjenih dela od strane policije, tužilaštva i drugih nadležnih organa. Pogrešno kvalifikovana dela obično vode do blagih ili oslobađajućih kazni za nasilnike, čime se gubi njihova dodatna svrha generalne i specijalne prevencije – da utiču na počinioca da ne ponovi krivično delo i preventivno na druge da ne čine krivična dela.

GSA i YUCOM podsećaju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo i sudske organe da je krajem 2012. godine došlo do promene Krivičnog zakonika kada je uveden član 54a koji propisuje da će, ukoliko je neko krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, tu okolnost sud ceniti kao otežavajuću okolnost, osim ako ona nije propisana kao obeležje krivičnog dela.

GSA i YUCOM zahtevaju od nadležnih organa da ovo delo bude kvalifikovano na adekvatan način kao delo iz mržnje i da se prestane sa praksom blagog kažnjavanja za ovakva i slična počinjena krivična dela.

GSA će povodom ovog napada ponuditi profesoru Janešu usluge svoje pravne službe i pomoć pri zastupanju na sudu.

Gej strejt alijansa
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Saopštenje je podržala i regionalna Koalicija za ravnopravnost – KORAK
http://korak-hapi-step.eu

Facebook

Twitter

YouTube