Reakcija povodom napada ispred kluba “Mistik”

Beograd, 13.11.2013.

Povodom pisanja pojedinih medija o brutalnom napadu na dva gej mladića ispred beogradskog kluba „Mistik“ za koji se tvrdi da se dogodio u noći između nedelje i ponedeljka, kao i pojedinih informacija koje su pogrešno prenete, Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) želi da obavesti javnost o još nekim detaljima počinjenog homofobičnog napada.

Gej strejt alijansaNapad na Đ.I. (23) i B.P. (21) se naime dogodio u noći između subote i nedelje 9. i 10. novembra 2013. godine ispred kafea „Mistik“ u centru Beograda, jednom od mesta okupljanja LGBT osoba, a napadu je prethodila prepirka u kafeu. Đ.I. i B.P. su u napadu zadobili teže i lakše telesne povrede, kao što su iščašenje ramena, kontuziju glave i posekotine. Slučaj su iste noći prijavili beogradskoj policiji, a o detaljima napada su istog dana obavestili i GSA.

Prema izjavama Đ.I. i B.P. koje su dali policiji i zatim Alijansi, oni nisu povređeni u opštoj tuči kako su to preneli pojedini mediji, već u tipičnom homofobičnom napadu. Njima i njihovim prijateljicama su te večeri u kafeu „Mistik“ prišla dva nepoznata mladića koje nisu ranije viđali na tom mestu. Mladići su bili starosti oko 18 godina, kratko ošišani i obučeni u crne trenerke i jakne. Ti mladići su u kafeu počeli da maltretiraju goste i postavljaju im provokativna pitanja o njihovoj seksualnoj orijentaciji na uvredljiv način, pa su došli i do Đ.I. i B.P. postavljajući im isto pitanje i unoseći im se u lice. Tada je usledila kraća verbalna rasprava, posle koje su, oko 2 sata iza ponoći, Đ.I. i B.P. odlučili da napuste lokal. Na samom izlazu iz kafea im je ponovo prišao jedan od pomenute dvojice mladića koji su u međuvremenu izašli iz lokala, zaustavio ih je i pitao da li su krenuli u jedan drugi beogradski gej klub. U tom trenutku, dotrčao je drugi mladić i razbio flašu o glavu B.P. Nakon što je Đ.I. pokušao da zaustavi napad na B.P. i nakratko uspeo da odgurne u stranu jednog od napadača, pojavio se iznenada i treći mladić i sva trojica su oborila na tlo Đ.I. a zatim su se razbežali.

Povređenim mladićima je pomoć ukazana u beogradskom Urgentnom centru, nakon čega su o napadu dali detaljan iskaz inspektoru policijske stanice Stari Grad. Đ.I. je u napadu zadobio iščašenje desnog ramena, a B.P. kontuziju glave i duboke posekotine po vratu.

GSA od svih nadležnih organa zahteva da se hitno pronađu svi počinioci ovog dela iz mržnje, bez obzira na njihovu starosnu dob, da se privedu pravdi i da im se u što hitnijem roku izreknu adekvatne kazne.

Očigledno je da napadači više ne prezaju da ulaze i posećuju mesta okupljanja LGBT osoba, pa GSA zato ponovo pita nadležne državne institucije i sve one koji nekažnjeno u javnosti govore u negativnom kontekstu o LGBT osobama, da li je potrebno da neko bude ubijen da bi se krenulo sa sistemskim rešavanjem već više godina gorućeg problema nasilja nad LGBT osobama?

Koliko je poznato Alijansi, od uvođenja instituta zločina iz mržnje u Krivični zakonik kao obavezne otežavajuće okolnosti pri izricanju kazni u decembru 2012. godine, nadležni državni organi nisu po ovom osnovu procesuirali ni jedno krivično delo, iako javnost učestalo putem medija ima prilike da se upozna sa mnogobrojnim slučajevima krivičnih dela koja za motiv imaju mržnju počinilaca zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, nacionalne pripadnosti, verosipovesti i drugih ličnih svojstava žrtvi. Krajnje je vreme da policija, tužilaštvo i sudovi počnu da primenjuju član 54a Krivičnog zakonika, te da se počiniocima ovakvih krivičnih dela pravovremeno izriču strožije kazne.

Takođe, GSA apeluje na policiju i medije da se u ovakvim slučajevima pridržavaju profesionalnih propisa i etičkih standarda. Naime, GSA je veoma neprijatno iznenađena pisanjem pojedinih medija koji su, pozivajući se na izvore u policiji i Urgentnom centru, objavili vest o napadu uz površno opisivanje incidenta i navođenje imena napadnutih mladića, a bez prethodnog kontaktiranja žrtava i njihovog pristanka. GSA podseća da je u ovakvim i sličnim slučajevima neophodno zaštititi privatnost žrtve, pa tako ni sama GSA nikada ne izlazi u javnost sa informacijama o incidentima bez saglasnosti žrtava, a kada za to postoji saglasnost uvek zaštiti identitet žrtve inicijalima.

Ovakvim neodgovornim postupanjem medija se urušava ogroman trud i rad koje su i GSA i pojedine institucije u prethodnih nekoliko godina uložile kako bi se poboljšala efikasnost institucija u slučajevima nasilja nad LGBT osobama i pojačalo poverenje LGBT zajednice u njihov rad što je od izuzetnog značaja za povećanje broja prijavljenih i rešenih slučajeva nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta koji je primetan u poslednjih par godina i na čemu je potrebno i dalje raditi. Ovakvo izveštavanje medija dodatno plaši i obeshrabruje LGBT osobe da slučajeve prijavljuju nadležnim organima i vraća proces na početnu tačku u kojoj je ogromna većina slučajeva nasilja i diskriminacije ostajala u tzv. sivoj zoni, tj. nikada nije prijavljena i procesuirana.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube