U četvrtak počinje peti Merlinka festival

Beograd, 9.12.2013.

U četvrtak 12. decembra 2013. godine u 17 časova počinje peti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“. Otvara ga kratki nemački film „Bekstvo od gravitacije“ o trans ženi koja se trudi da bude prihvaćena od strane svojih roditelja, dok je svečano otvaranje zakazano za 21 čas pre prikazivanja dokumentarca „Ja sam Divajn“ o legendi filmova Džona Votersa, Divajn.

Merlinka-festival-2013Za pet dana koliko traje festival pripremljeno je 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz preko 25 zemalja sveta, među kojima će svoju svetsku premijeru u Beogradu imati filmovi „Margarite“ režiserke Majte Rihter iz Nemačke, „Život običnog tempa“ režisera Aleksandra S. Kalezića iz Srbije i „Tigan“ režisera Igora Ćorića iz Australije.

Takođe treba izdvojiti belgijski film „Mešani kebab“ o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi, turski dokumentarac „Dete moje“ o roditeljima LGBT dece i njihovom aktivizmu u Turskoj, grčki igrani film „Vodič“ o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu, španski igrani film „Za 80 dana“ o ljubavi dve prijateljice iz mladosti između kojih se javlja ljubav posle 50 godina, izraelski igrani film „Puževi na kiši“ o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac, nemački dokumentarac „Mi momci sa stanice ZOO“ o muškarcima seksualnim radnicima iz Berlina i mnogi drugi.

Festival će u ponedeljak zatvoriti američki ljubavni film „Da, uzimam“ o gej Britancu koji gubi pravo na boravak u Americi i odlučuje da se venča prijateljicom lezbejkom kako bi ostao u zemlji.

Ove godine festival će ugostiti režiserku kratkog filma „Margarite“ Majte Rihter iz Nemačke, režisera igranog filma „Vodič“ Zahariasa Mavroeidisa iz Grčke, režiserku dokumentarnog filma „Muškarac na jedan dan“ Katarinu Peters iz Nemačke i asistent režisera dokumentarnog filma „Dete moje“ Bojsana Jakara iz Turske.

Za razliku od prethodnih godina, žiri „Merlinka festivala“ dodeliće samo „Dorotinu cipelicu“ za najbolji kratki queer film. Za ovu nagradu takmiči se ukupno 45 kratkih filmova. Žiri čine Dragan Jovićević, urednik kulturne rubrike nedeljnika NIN, Siniša Milošević, autor emisije Movieland i Miško Stevanović, direktor izdavačke kuće Red Box. Nagradu je dizajnirala kreatorka Lidija Jovanović.

Karte po ceni od 200 dinara po projekciji puštene su u prodaju i dostupne na blagajni Eventima u Domu omladine Beograda.

Izvor: Merlinka.com

Facebook

Twitter

YouTube