Pokret “1389” izlazi na izbore da se bori protiv “homoseksualizma”

Beograd, 25.02.2014.

Ultradesničarski pokret “1389” najavio je danas će učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima i da će nosilac liste biti njihov lider Miša Vacić.

miša vacić“Do kraja sedmice predaćemo izbornu listu” rekao je Vacić, izrazivši očekivanje da će predstavnici tog pokreta ući u parlament. On je naveo na konferenciji za novinare i da je namera “1389” da približi patriotske vrednosti građanima, najavivši da će predizborni program sadržati pet tačaka. Prema njegovim rečima, tu spada hrabrost da se jasno kaže “ne” Evropskoj uniji i NATO, propagiranju homoseksualizma, borbi protiv korupcije, ali i ponovo uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) podseća javnost da je Miša Vacić u julu 2013. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine, zbog širenja rasne i druge diskriminacije pred najavljenu Paradu ponosa 2009. godine, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje. On je tada predstavljao i širio ideje koje zagovaraju diskriminaciju LGBT populacije tako što je sredstvima javnog informisanja davao izjave preteće sadržine protiv učesnika najavljene Povorke i što je jednom dnevnom listu dostavljao fotografije lica za koje je pretpostavljao da pripadaju LGBT populaciji, čime je direktno pozivao na linč tih osoba i zagovarao vršenje diskriminacije.

Izvor: B92, Tanjug, Info centar GSA
Foto: Vesna Anđić (RFE/RL)

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014/), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube