Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Saopštenje povodom pretnji aktivistima i aktivistkinjama GSA

Beograd, 11.03.2014.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su putem telefona upućene aktivistima i aktivistkinjama Gej-strejt alijanse. Nadležni organi moraju hitno da reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca. Poverenica ističe da ovakve pretnje nasiljem moraju biti rigorozno sankcionisane, jer je to siguran način da se stane na put široko rasprostranjenoj diskriminaciji, napadima i govoru mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici i pripadnice LGBT populacije.

Poverenik-za-zastitu-ravnopravnostiKoliko je u Srbiji raširena homofobija, govore i podaci iz poslednjeg istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, prema kome je u odnosu na prošlu godinu još više porasla socijalna distanca prema ovoj manjinskoj društvenoj grupi: osam od deset građana i građanki Srbije ne želi ih u porodici, svaki drugi ih neće za prijatelja, a svaki treći za komšiju.

Zbog toga je potrebno da svi državni organi hitno i neodložno intenziviraju rad na menjanju stavova i suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Nevena Petrušić

Izvor: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Facebook

Twitter

YouTube