Ambasadori SAD i EU posetili GSA i razgovarali sa aktivistima

Beograd, 08.04.2014.

Nakon pretnji koje su upućene Gej strejt alijansi (GSA; Alijansa) ovu organizaciju su danas posetili ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. U razgovoru sa aktivistima GSA oba ambasadora su izrazila osudu brutalnih pretnji smrću koje su nedavno upućene članstvu i rukovodstvu Alijanse ali i očekivanje da će nadležne institucije brzo istražiti ovaj slučaj i identifikovati počinioce, kao i motiv ovih pretnji.

GSA-poseta-ambasadora-SAD-EU

Nakon sastanka koji je održan u prostorijama GSA, ambasador Kirbi je u izjavi za medije rekao da je danas u poseti Gej strejt alijansi kako bi joj uputio podršku američke ambasade i američke vlade i osudio pretnje smrću ovoj organizaciji i njenim članovima. „Razgovarali smo sa njihovim aktivistima o svemu što se dogodilo. I dalje ćemo podržavati rad boraca za ljudska prava LGBT osoba, koja za nas predstavljaju bazična ljudska prava“, naglasio je ambasador Kirbi. On je takođe pozdravio reakciju i osudu pretnji Alijansi od strane Branka Ružića, ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u tehničkoj Vladi, i napomenuo da ambasada SAD ima kontakte i razgovore sa Vladom Srbije u vezi sa svim pitanjima, pa i po pitanju ovih pretnji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je osudio „zaista užasne pretnje smrću“ koje  su upućene GSA i uputio podršku Delegacije EU ovoj organizaciji. „Smatramo da je takvo ponašanje neprihvatljivo u svakom demokratskom društvu i da institucije treba ozbiljno da se ponašaju u ovakvim situacijama“, naglasio je ambasador Devenport i dodao „pričali smo sa aktivistima GSA i o njihovim budućim planovima i aktivnostima. Obavešteni smo od strane GSA da su imali kontakte sa policijom i tužilaštvom i želimo da poručimo da je jako bitno da se ozbiljno istraži pozadina ovih pretnji“. On je takođe pozdravio osudu pretnji koju je uputio ministar Ružić i rekao da to smatra veoma pozitivnim činom.

Lazar Pavlović, predsednik GSA, rekao je da današnju posetu američkog ambasadora i šefa Delegacije EU smatra izrazom njihove podrške i zabrinutosti za bezbednost članova GSA. „Veoma smo im zahvalni na tome jer ova poseta, posebno u ovom trenutku, puno znači svim članovima i članicama GSA“, dodao je on i naglasio da je ovo prvi put da GSA dobije ovako brutalne pretnje. „Do sada su nam preko društvenih mreža ili mejla stizale uglavnom različite uvrede na račun LGBT osoba ili naše organizacije, ali nikada se ranije nije desilo ništa slično kao ove pretnje smrću. Nismo sigurni kako da tumačimo zašto su baš sada i zašto su baš nama upućene ove pretnje, ali svakako očekujemo pre svega od državnih organa da odgovore na ova pitanja, kao i da istraga koja je počela prošle nedelje što pre dovede do rezultata, te da oni koji su uputili pretnje budu što pre pronađeni i privedeni pravdi“, zaključio je Pavlović.

Na pitanje novinara o Paradi ponosa ambasador Majkl Kirbi je rekao da bi želeo da prisustvuje ovom događaju ukoliko se on bude održao, kao i da smatra da svi treba da učestvuju na Paradi ponosa, bili oni gej ili strejt, i da pokažu podršku ljudskim pravima. Ambasador Devenport je rekao da je važno da se Parada ponosa održi i da svi ljudi mogu slobodno da izraze svoje mišljenje o svakoj temi, kao i da bi vlasti trebalo da stvore okvir za održavanje ovog događaja.

Podsećamo, GSA je prošle nedelje preko organizacijskog mejla primila dve preteće poruke veoma slične sadržine u kojima se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje članova i rukovodstva Alijanse, preti im se smrću i poziva se na „čišćenje“ Srbije od ove organizacije. Takođe, Alijansi je i pre oko mesec dana upućena pretnja smrću preko SOS telefona ove organizacije.

Info centar GSA
Foto: GSA
Video: B92

Facebook

Twitter

YouTube