Otvoren konkurs za nagradu “Duga” 2013/14.

Beograd, 17.04.2014.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je otvorila konkurs za dodelu nagrade “Duga” za 2013/14. godinu. Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od prošle godine dodeljuje svakog 17. maja na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

DUGA-nagrada-logo-1Konkurs za dodelu nagrade “Duga” za 2013/14. godinu je javan i na njemu mogu da učestvuju svi oni koji su od 17. maja 2013. do datuma zaključenja konkursa svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji. Konkurs traje do 9. maja 2014. godine, a o uslovima konkursa i procedurama nominovanja možete se više informisati na posebnoj web strani www.gsa.org.rs/duga.

O nagradi će, kao i prošle godine, odlučivati nezavisni žiri koga svaki put čine eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, iz medija, akademske zajednice, domaćih i međunarodnih organizacija, itd. Pored aktivista i aktivistkinja GSA, u sastavu žirija su i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima, kao i predstavnici prethodnih dobitnika nagrade “Duga”.

Nagradu “Duga” za 2013/14. će dodeliti žiri u nešto izmenjenom sastavu u odnosu na prošlogodišnji, a čine ga: Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme; Novak Vučinić, šef Odseka za rad policije u zajednici u Upravi policije MUP u ime dobitnika prošlogodišnje nagrade; Boris Trivan, programski direktor Instituta za digitalne komunikacije; Aleksandar Prica, predsednik organizacije “Duga”, Šabac; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist“ i Lazar Pavlović, predsednik GSA.

Prvu nagradu “Duga” za 2012/13. godinu dobilo je Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, a u užem izboru za nagradu su bili i Ministarstvo pravde i državne uprave, Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, reditelj Andrej Nosov i Gordana Mitrović, trans osoba po čijoj životnoj priči je snimljen film “Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka”.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube