Poziv za učešće u izradi godišnjeg izveštaja GSA za 2014. godinu

Beograd, 15.01.2015.

U toku je izrada godišnjeg izveštaja Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2014. godinu.*

Gej strejt alijansaAlijansa vas zato poziva da date doprinos pripremi i izradi ovog izveštaja kroz dostavljanje informacija koje imate o različitim slučajevima nasilja, diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava LGBT osoba, bilo da su se ovi slučajevi dogodili vama ili nekom drugom. Informacije koje su nam potrebne se odnose na:

  • slučajeve nasilja (pretnji i napada) nad LGBT osobama u Srbiji tokom 2014. godine;
  • slučajeve diskriminacije LGBT osoba (na radnom mestu, u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, ugostiteljskim objektima i slično) u Srbiji tokom 2014. godine;
  • pretnje organizacijama i aktivistima koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba u Srbiji tokom 2014. godine;
  • napade na mesta okupljanja LGBT osoba u Srbiji tokom 2014. godine;
  • sve druge slučajeve kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji tokom 2014. godine.

Molimo i sve organizacije, državne i lokalne institucije, ustanove i sl. da nam takođe dostave informacije o aktivnostima vezanim za ljudska prava LGBT osoba koje su sprovodile tokom 2014. godine, kako bismo i te podatke uvrstili u godišnji izveštaj.

Ove informacije, njihovo dokumentovanje, analiza i prezentacija su od izuzetne koristi za dalje unapređivanje rada i veću efikasnost u rešavanju problema homofobije, nasilja i diskriminacije, kako za državne i lokalne organe i institucije, tako i za sve organizacije, pojedince i pojedinke koje se na bilo koji način bave poboljšanjem kvaliteta života LGBT osoba u Srbiji, ali i od značaja za društvo u celini.

Pozivamo Vas da nam sve gore navedene informacije pošaljete na e-mail info@gsa.org.rs do 31. januara 2015. godine. Putem ovog mejla nam se možete obratiti i u vezi svih dodatnih sugestija, pitanja i predloga.

Unapred vam se zahvaljujemo na vašem doprinosu u izradi godišnjeg izveštaja GSA.

S poštovanjem,
Gej strejt alijansa

 

* Gej strejt alijansa od 2007. godine priprema i uređuje godišnje izveštaje koji obuhvataju teme kao što su stepen homofobije, nasilja i diskriminacije; odnos državnih institucija i političkih partija prema LGBT populaciji; sloboda javnog okupljanja, kao i druga pitanja vezana za prava LGBT osoba u Srbiji. Fokus izveštaja je na dokumentovanim slučajevima nasilja i diskriminacije koji su tokom godine prijavljivani GSA, kao i na slučajevima koje je pred sudovima u Srbiji procesuirala Pravna služba GSA.

Facebook

Twitter

YouTube