Predrag Azdejković u žiriju Berlinala

Beograd, 2.2.2015.

Predrag Azdejković, direktor Međunarodnog festivala LGBT filma “Merlinka” pozvan je da na 65. Berlinskom filmskom festivalu bude član žirija koji dodeljuje Teddy nagradu za najbolji LGBT film.

predrag-azdejkovic-berlinale

Teddy nagrada je ustanovljena 1987. godine i prva je međunarodna filmska nagrada tog tipa, a od 1992. godine je jedna od zvaničnih nagrada Berlinala.

Jedini srpski film koji je dobio ovu nagradu je film Želimira Žilnika “Marble Ass” sa Vjeranom Miladinovićem Merlinkom u glavnoj ulozi, dok je film Srđana Dragojevića “Parada” bio nominovan, ali je dobio nagradu koju dodeljuju čitaoci gej magazina “Zigezojle”.

Azdejković će u Berlinu biti od 5. do 15. februara za koje vreme će pogledati 23 nominovana filma. Devetočlani međunarodni žiri će odlučiti koji kratki, igrani i dokumentarni film će biti nagrađeni.

Ceremonija dodele nagrada biće 13. februara u Komičnoj operi u Berlinu, kada će nemački glumac Udo Kier dobiti specijalnu Teddy nagradu. Udo Kier je glumio u preko 200 filmova, ali ga mnogi pamte po saradnji sa Madonom na albumu Erotika i knjizi Seks.

Slične nagrade za najbolje LGBT filmove dodeljuje Kanski festival, Kvir palma od 2010. godine i Venecijanski filmski festival, Kvir lav od 2007. godine. Nagradu za najbolji kratki LGBT film “Dorotina cipelica” dodeljuje i srpski Merlinka festival koji će ove godine biti organizovan od 10. do 15. decembra.

Izvor: GayEcho

Facebook

Twitter

YouTube