Reakcija GSA na intervju Juga Radivojevića

Beograd, 3. februar 2015. godine

Kompanija „Novosti“
Ratko Dmitrović, direktor i glavni urednik
Dragana Milovanović, urednik „Novosti online“

Poštovani,

jug-radivojevicPovodom iznošenja pogrešnih istorijskih podataka i na njima zasnovanih tvrdnji o karakteru i odnosu nacističke Nemačke prema LGBT populaciji u delu intervjua pozorišnog reditelja Juga Radivojevića objavljenog 1. februara 2015. godine u štampanom i internet izdanju vašeg lista u rubrici Kultura pod naslovom „Jug Radivojević: Ovo vreme bi i Andrića nadmudrilo“, prinuđeni smo da reagujemo zbog potrebe za objektivnim i istinitim informisanjem javnosti.

Naime, u gorepomenutom intervjuu, gospodin Radivojević, analizirajući radnju romana i pozorišne predstave „Kainov ožiljak“ o nacističkoj Nemačkoj na samom početku Drugog svetskog rata i tadašnjem boravku srpskog nobelovca Ive Andrića u Berlinu u svojstvu ambasaroda Kraljevine Jugoslavije, u jednom delu intervjua izjavljuje: „Kad govorimo o sličnostima dva vremena, interesantno je da je pred Drugi svetski rat Berlin prednjačio u promociji i podršci LGBT populacije. Jer je, na neki način, ondašnja nacistička Nemačka, o kojoj govori i ’Kainov ožiljak’, propagirala tu vrstu slobode i opredeljenja.“

Potpuno su netačne, proizvoljne i istorijski neutemeljene tvrdnje „da je pred Drugi svetski rat Berlin prednjačio u promociji i podršci LGBT populacije“ i da je „ondašnja nacistička Nemačka, o kojoj govori i ’Kainov ožiljak’, propagirala tu vrstu slobode i opredeljenja“.

Naprotiv, mnogi široj javnosti dostupni istorijski podaci svedoče o tome da je nacistička Nemačka tokom Trećeg rajha u razdoblju od 1933. do 1945. godine, pored mnogih drugih najstrašnijih zločina, vršila i sistematski progon i ubijanje homoseksualaca u samoj Nemačkoj, a kasnije i u drugim, okupiranim teritorijama u Evropi. Hitlerovi nacisti su verovali da su homoseksualci slabi muškarci koji ne bi mogli da se bore za nemačku naciju, te da ne mogu da doprinesu rastu prirodnog priraštaja u tadašnjoj Nemačkoj. Takozvana „Centrala Rajha za borbu protiv homoseksualnosti i abortusa“ je bila glavni instrument nacista za progon homoseksualaca, a tadašnja vlast se u progonu bazično oslanjala na tzv. Paragraf 175, jedan od članova tadašnjeg nemačkog Krivičnog zakonika koji je mušku homoseksualnost tretirao kao krivično delo. Istorijski je zabeleženo da je tokom tog perioda uhapšeno oko 100 hiljada homoseksualaca, od čega je više od polovine njih zvanično osuđeno na zatvorske kazne i prinudni rad, dok se broj ubijenih u pomenutom razdoblju prema različitim izvorima kreće između 15 i 50 hiljada. Treći rajh se takođe potrudio da uništi i sva dotadašnja naučna saznanja, pre svega nemačkih naučnika, o ljudskoj seksualnosti. U nekoliko velikih koncentracionih logora iz vremena Trećeg rajha, kao i u nekoliko gradova širom Evrope i sveta, danas postoje spomen obeležja u čast žrtava nacizma stradalih zbog svoje homoseksualnosti, a u Muzeju Grada Beograda je krajem 2011. godine održana višednevna izložba o nacističkom teroru nad homoseksualcima.

Molimo vas da naše reagovanje objavite u sledećem štampanom izdanju Novosti, kao i na internet portalu vašeg lista.

S poštovanjem,
Gej strejt alijansa

Facebook

Twitter

YouTube