Konkurs za nagradu “Duga” za 2014/15.

Beograd, 17. april 2015.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je od danas otvoren konkurs za dodelu nagrade “Duga” za 2014/15. godinu. Konkurs traje do 10. maja 2015. godine, a o uslovima konkursa i procedurama nominovanja svi zainteresovani se mogu više informisati na posebnoj web strani www.gsa.org.rs/duga.

DUGA-nagrada-logo-1Konkurs za dodelu nagrade “Duga” za 2014/15. godinu je javan i na njemu mogu da učestvuju svi oni koji su u prethodnih godinu dana svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji.

O nagradi odlučuje nezavisni žiri koga svaki put čine eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, dobitnik prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima. O nagradi “Duga” za 2014/15. odlučivaće žiri u sastavu: Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU i prošlogodišnja dobitnica nagrade „Duga“; Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i glavna i odgovorna urednica dnevnog lista „Politika“; Ivana Konstantinović, novinarka televizije B92; Nikola Radišić, novinar televizije N1; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“; Boris Trivan, programski direktor Instituta za digitalne komunikacije; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist“; Jovanka Todorović, koordinatorka Labrisa i Milica Radović, aktivistkinja Gej strejt alijanse i predstavnica osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Prošlogodišnju nagradu “Duga” dobila je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, dok je prvu nagradu “Duga” za 2012/13. godinu dobilo Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube