Srbija se pridružila globalnom pokretu za zaustavljanje uličnog uznemiravanja žena

Beograd, 6. april 2015.

Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback! koja je prisutna u 32 države i 92 grada, na 18 svetskih jezika.

hollabackHollaback! je pokret posvećen i ujedinjen u cilju zaustavljanja uličnog uznemiravanja nad ženama i LGBTIQ osobama, a čini ga mreža lokalnih aktivistkinja na globalnom nivou koje rade zajedno u svrhu boljeg razumevanja uličnog uznemiravanja, pokretanja javne rasprave i razvijanja inovativnih strategija koje će osigurati jednak pristup javnom prostoru.

Uznemiravanje na ulici je najzastupljenije rodno nasilje protiv kojeg ima najmanje zakonskih rešenja, a istraživanja na globalnom nivou pokazuju da je između 70-90% žena doživelo neki vid uličnog uznemiravanja makar jednom tokom svog života.

“Zalagaćemo se za poboljšanje pravnih propisa u cilju obezbeđivanja sigurnijih javnih prostora za sve, edukovaćemo javnost, sa naglaskom na žene i LGBTIQ osobe, o tome šta sve predstavlja ulično uznemiravanje i kako da ga prepoznaju i kome da ga prijave. Mi imamo moć da zaustavimo ulično uznemiravanje tako što ćemo odreagovati”, navela je Tamara Laketić, pokretačica ove inicijative u Srbiji.

Hollaback! Srbija tim čine aktivistkinje duboko posvećene zaustavljanju uličnog uznemiravanja kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. One će uređivati sajt gde će sve osobe koje su doživele neki oblik uličnog uznemiravanja moći da javno podele svoje iskustvo i/ili se obrate za pomoć.

“Novi sajtovi se nalaze pod vođstvom dinamičnih, nadahnjujućih i posvećenih aktivistkinja širom sveta koje grade put podizanjem svesti i preduzimanjem akcija oko pitanja uznemiravanja na ulici u svojim zajednicama. Pokretanjem svakog novog sajta šaljemo poruku da je uznemiravanje na ulici problem koji možemo i hoćemo kolektivno da zaustavimo”, izjavila je Debjani Roy, zamenica direktorke ove međunarodne organizacije.

Pored Srbije, danas sa radom kreću i Hollaback! u Holandiji (Amsterdam), Španiji (Barselona), SAD (Univerzitet Djuk, Flagstaf, Ajova Siti, Providens, Univerzitet Zapadna Džordžija), Pakistanu (Lahor), Panami, Kanadi (Piterboro), Brazilu (Sao Paolo), Australiji (Sidnej) i Velikoj Britaniji (Jork).

Izvor: Hollaback! Srbija

Facebook

Twitter

YouTube