Gejevi ili prelazak na crveno – evo šta se zaista krije iza teksta Telegrafa

Beograd, 6. maj 2015.

Priča koju je Telegraf uradio u saradnji s Gej strejt alijansom, kako bi ukazao na problem koji svakog dana viđamo na ulici – prelazak na crveno svetlo – izazvao je buru komentara u celoj Srbiji.

gej-par-na-pesackom-prelazu-8Doduše, uglavnom iz pogrešnog razloga.

Umesto da odmaknu dalje od fotografije koja ilustruje ovaj tekst, na kojoj su u prvom planu dvojica muškaraca koji se ljube na ulici, većini onih koja je komentarisala ovaj članak promakla je suština.

A ona je očigledna. Potrebno je samo još jednom pročitati tekst.

Povodom cele priče oglasila se i Gej strejt alijansa.

Čitava akcija Telegrafa i prekjučerašnji tekst definitivno spadaju u kategoriju provokativnih, ali na jedan dobar način. Pre svega, ovaj članak se prilično brutalno poigrao čestim predrasudama i prisutnim matricama govora mržnje prema gej osobama koje su na fotografijama u prvom planu.

Međutim, obrt u drugom delu članka na sjajan način skreće pažnju na to šta zaista jeste problematično i protivzakonito ponašanje i šalje snažnu poruku da u ljubavi između dve osobe, makar one bile istog pola, ne postoji nista loše.

Gej strejt alijansaTakođe, ovaj tekst na upečatljiv način skreće pažnju i na ponašanje učesnika u saobraćaju i potrebu da i pešaci i vozači budu mnogo pažljiviji i poštuju propise.

Ono što je nama u GSA bilo posebno zanimljivo jeste ogroman domet, tj. čitanost ovog teksta i veliki broj komentara čitalaca koje smo pratili sa posebnom pažnjom. Iako pojedini komentari pokazuju do koje su mere predrasude i mržnja prema LGBT osobama i dalje prisutni u našem društvu čini se, s druge strane, da se značajno povećao broj onih ljudi koji prihvataju različitosti i gej osobe kao ravnopravne građane.

Broj njihovih afirmativnih komentara je bio jednak, ako ne i veći od negativnih, što je vrlo ohrabrujuće. Telegraf je zato ovom akcijom uspeo da na jedan provokativan način dopre do mnogih svojih čitalaca i natera ih da o LGBT populaciji razmišljaju na drugačiji način.

Takođe, za GSA je vrlo važno i to što je čitava akcija Telegrafa bila vrlo autentična u smislu da su mladići koji se pojavljuju na fotografijama partneri i u stvarnom životu, jedan od njih je i član naše organizacije, te i njima svakako treba zahvaliti na hrabrosti i doprinosu čitavoj akciji.

Izvor: Telegraf (S.K.)
Foto: Milena Đorđević

Facebook

Twitter

YouTube