Izlaganje Aleksandra Martinovića u Narodnoj skupštini nije u duhu zakona i jednakosti svih građana

Beograd, 26. maj 2015.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) iz razumljivih razloga danas sa velikom pažnjom prati raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NSRS) o izboru novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom predloga koji je parlamentu uputio skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Predlog da se Brankica Janković, koju su podržale sve političke stranke vladajuće koalicije, izabere za Poverenika u skupštini obrazlaže i brani predstavnik ovlašćenog predlagača Aleksandar Martinović, narodni poslanik i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

aleksandar-martinovic_foto-medija-centarPosebnu pažnju Alijanse izazvala je diskusija između Aleksandra Martinovića i opozicione poslanice Gordane Čomić koja je govoreći o kontekstu u kome je 2009. godine donošen Zakon o zabrani diskriminacije, a na osnovu koga se i bira Poverenik, pomenula kako se tada Aleksandar Martinović zajedno sa drugim poslanicima svoje tada opozicione stranke protivio donošenju ovog zakona.

Odgovor Aleksandra Martinovića na ovu opasku bio je više nego neprijatno iznenađenje za Gej strejt alijansu. Naime, poslanik Martinović je u svom odgovoru rekao da se diskusija prilikom donošenja Zakona o zabrani diskriminacije 2009. svela na prava LGBT populacije, kao i da on lično od tada nije nimalo promenio svoje mišljenje o tome. Jer kako je rekao Aleksandar Martinović, iako LGBT osobe treba da imaju sva zakonom predviđena prava, on kao otac ne može da razume potrebu za javnim prikazivanjem drugačije seksualne orijentacije na Paradi ponosa, kao i da ta manifestacija provocira ljude koji su drugačijih ubeđenja i protiv je moralnih normi koje postoje u društvu. Iako svestan da je pravo na slobodu okupljanja zakonom regulisano pravo koje imaju svi građani bez obzira na svoja lična svojstva, on ide korak dalje i kaže da „ono što ne zabranjuje zakon, zabranjuje stid“. Poslanik Martinović tvrdi i da prava LGBT populaciji nisu ugrožena, ali i izražava svoj negativan stav prema radu nevladinih organizacija koje se bave ovom temom kao i prema nevladinom sektoru generalno. Takođe, on naglašava da u Srbiji ima važnijih problema koje treba rešavati, pre svega onih ekonomske prirode, nego što su to problemi LGBT populacije.

GSA oštro osuđuje ovakve izjave Aleksandra Martinovića i smatra da su u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i u suprotnosti sa duhom jednakosti, tolerancije i ravnopravnosti koji treba da neguje parlament i svi njegovi poslanici bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. LGBT osobe nemaju apsolutno nikakvog razloga da se stide zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao što im to sugeriše poslanik Martinović, naprotiv, one imaju sve razloge da budu ponosni članovi društva koliko i svi drugi građani. Paradoksalno je da se upravo prilikom izbora za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti vodi ovakva vrsta diskusija i iznose ovakvi „argumenti“ od strane ovlašćenog predlagača, što pokazuje visok stepen nerazumevanja za to šta su ljudska prava, šta je diskriminacija i šta je uopšte pravna država.

Gej strejt alijansa ovde želi i da se osvrne na argument koji se tako često mogao u javnosti čuti godinama unazad, a upotrebio ga je i Aleksandar Martinović, i koji se odnosi na to da ima važnijih, ekonomskih stvari. Alijansa smatra da se time takođe pokazuje ogromno nerazumevanje za položaj ove društvene grupe, kao i da se sa tom vrstom retorike mora prestati. Jer LGBT osobe nisu “vanzemaljci” koji od ostatka društva žive odvojeno kako se to iz ovakve retorike može zaključiti. Naprotiv, LGBT osobe su deca, prijatelji, rođaci, komšije, saradnici svih nas, one su ravnopravni građani ovog društva koji sa svim drugim građanima jednako dele sve ekonomske prilike i neprilike u kojima se nalazi naša zemlja i u interesu im je da se smanji nezaposlenost, povećaju plate, smanji nivo korupcije i tome slično, jer se to odražava i na njihove živote na isti način kao i na živote svih drugih građana. Međutim, njima su takođe bitna i pitanja njihove svakodnevne bezbednosti, pravne jednakosti, povećanja tolerancije i smanjenja još uvek velike društvene stigme koja je usmerena na njih. Sve to je više nego legitimna i Ustavom i zakonima utemeljena težnja i borba, za koju država mora da ima sluha bez obzira na svoje ekonomske prioritete.

Takođe, Aleksandar Martinović svakako ima pravo na svoje lično mišljenje ali kada ga iznese sa skupštinske govornice u svojstvu predstavnika ovlašćenog predlagača ono više nije samo njegovo lično, već ima veliku težinu i nosi ogromnu odgovornost javno izgovorene reči. U tom smislu iznenađuje i odsustvo reakcije drugih poslanika vladajuće koalicije na ovakve njegove izjave, jer smo ubeđeni da većina njih razume koliko su te izjave bile u suprotnosti sa vrednostima koje oni zastupaju, što iz svojih ubeđenja što kroz zalaganje za evrointegracije Srbije.

Alijansi je iskreno žao što je i nakon 6 godina od donošenja Zakona o zabrani diskriminacije i dalje moguće voditi ovakvu vrstu diskusije u parlamentu, kao i što se na ovaj način unazađuje rad i nesumnjiv doprinos Narodne skupštine u prethodnom periodu kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba. Taj doprinos je konstantovan i u Godišnjem izveštaju GSA za 2014. godinu čija je prezentacija bila upravo u parlamentu, te da je poslanik Martinović našao za shodno da se na ovoj prezentaciji pojavi možda bi sada mogao da razume neprimerenost svojih izjava o LGBT populaciji.

Takođe, podsećamo poslanika Aleksandra Martinovića da je Vlada Srbije u prethodnom periodu takođe preduzimala značajne korake u pravcu poboljšanja položaja LGBT populacije a uz njenu veliku podršku i uz prisustvo brojnih ministara, mirno i bez incidenata održana je Parada ponosa. Zato ni u tom smislu ne razumemo ovakve reči poslanika Martinovića i šta je njihova poruka. Da li on ne podržava poteze Vlade Srbije kada su u pitanju ljudska prava LGBT zajednice ili je ovo poruka da je došlo do nove situacije u kojoj će se rad svih institucija generalno u ovoj oblasti umesto napred vraćati unazad, ostaje nam svakako da se pitamo.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube