GSA na trećem IDAHO Forumu koji je održan u Crnoj Gori

Beograd, 3. jun 2015.

Nakon Holandije 2013. godine i Malte 2014. godine, treći međunarodni IDAHO Forum 2015 pod nazivom „Okončanje nasilja i zločina iz mržnje“ održan je u organizaciji Vlade Crne Gore, od 10. do 12. maja ove godine u Budvi. IDAHO Forum se od 2013. svake godine organizuje povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) i okuplja predstavnike Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i međunarodnih organizacija, visoke funkcionere i predstavnike nacionalnih državnih institucija, akademske zajednice, kao i organizacije civilnog društva.

IDAHO-Forum-2015-CGNa ovogodišnjem Forumu u Budvi učestvovalo je više od 230 predstavnika iz 22 zemlje EU i regiona, a na jarbolu ispred hotela Splendid, u kome se održavala ova konferencija, istaknuta je i velika zastava duginih boja – simbol LGBT pokreta širom sveta. Na mnogobrojnim panelima i plenarnim sednicama učesnici su se bavili temama kao što su dela iz mržnje i nasilje motivisano predrasudama, zakonski okviri i sudska praksa Međunarodnog suda u Strazburu, najbolje prakse u borbi protiv nasilja i zločina iz mržnje, jačanje poverenja između policije i LGBT zajednice, analiza različitih pristupa u borbi protiv diskriminacije, borba sa mitovima i predrasudama prema LGBT zajednici u policiji i sudstvu, položaj interseks osoba, analiza učinka IDAHO foruma od osnivanja, itd.

Duško Marković, potpredsednik Vlade Crne Gore i domaćin IDAHO Foruma 2015, otvarajući ovu konferenciju u svom uvodnom govoru je između ostalog rekao: „Veoma je važno da nastavimo da pratimo započeti proces koordinisanih međunarodnih napora i aktivnosti u borbi protiv homofobije i transfobije, na svim nivoima. Pri tome, treba da vodimo računa o realnim potrebama LGBTI zajednice. To zahteva da kontinuirano radimo na preispitivanju društvenih stavova i suočimo se sa stereotipima i predrasudama koje su usmerene protiv LGBTI osoba. Uveravam vas da je Crna Gora nedvosmisleno opredeljena poštovanju univerzalnih ljudskih prava i ozbiljno korača napred u izgradnji društva koje će poštovati različitosti”. Na otvaranju Foruma govorili su još i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, komesarka EK za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jurova, generalna direktorka Direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić-Marković, poslanica Evropskog parlamenta Teri Reintke i zamenik ministra za pravdu i ustavni razvoj iz Južne Afrike Džon Džefri.

Pored visokih delagacija predvođenim ministrima iz Holandije, Malte, Švedske, Austrije, Finske i Italije, od visokih državnih funkcionera iz zemalja regiona na Forumu su učestvovali i govorili i potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, crnogorska ministarka bez portfelja Marija Vučinović, ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, ministar uprave u Vladi Hrvatske Arsen Bauk, zamenica ministra za socijalnu zaštitu i mlade Albanije Badhilka Kospiri, zamenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić, kao i mnogi drugi.

Ministarka Joksimović je zajedno sa ministrima i zamenicima ministara iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine, potpisnik i regionalne zajedničke “Izjave o okončanju nasilja i zločina iz mržnje prema LGBT osobama”. Izjava je potpisana nakon neformalnog ministarskog sastanka koji je održan u okviru IDAHO Foruma.

Takođe, iz Srbije su na IDAHO Forumu 2015 učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Vasilijević, Novak Vučinić i Aleksandar Stojmenović, delegacija Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije predvođena direktorkom Suzanom Paunović, prof. dr. Zorica Mršević sa Instituta društvenih nauka, sudija Ustavnog suda Marija Draškić, advokat Tamara Ivanišević, kao i predstavnica Infostuda Jelena Dubovi. Pored Mirjane Bogdanović iz Gej strejt alijanse, na Forumu su iz organizacija civilnog društva iz Srbije učestvovali i Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), Boban Stojanović i Adam Puškar iz Parade ponosa Beograd, Jovanka Todorović iz Labrisa i Milan Đurić iz Gejtena.

Nakon svetskog ekonomskog Foruma u Davosu, kada je po prvi put u istoriji tog Foruma raspravljano o LGBT pravima, u Budvi je pod okriljem IDAHO Foruma 2015, po prvi put na prostoru Balkana organizovan Biznis Forum kao podrška institucijama i kompanijama u promociji politike različitosti, jednakosti i pune društvene uključenosti. Biznis forum je realizovan u saradnji Vlade Crne Gore sa “Outleadreship” iz SAD i Evrope, IBM Korporacijom, Parks – Liberi e Uguali iz Italije, Nemačkom asocijacijom gej menadžera i preduzetnika i Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori.

Na otvaranju LGBTI Biznis Foruma govorili su ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, savetnik predsednika Vlade Crne Gore i koordinator IDAHO Foruma Jovan Kojičić, ambasadori Holandije i Velike Britanije Lorent Stokvis i Ian Viting, Biks Aliu u ime ambasadorke SAD u Crnoj Gori, direktorka Američke privredne komore u Crnoj Gori Milica Dragojević i izvršna direktorka Gej strejt alijanse iz Beograda Mirjana Bogdanović.

Ključna poruka Biznis Foruma je da su različitosti, uključujući i LGBTI osobe, dobre za biznis i za kompanije koje prepoznaju inkluzivne strategije i ostvaruju benefite na globalnom nivou. Učesnici skupa ocenili su pozitivnim napore Vlade Crne Gore u podsticanju jedinstva svih društvenih aktera i rad na unapređenju i stvaranju kulturnih vrednosti i pretpostavki koje će podržati prihvatanje različitosti i ohrabriti vidljivost LGBTI osoba u zajednici i na radnom mestu.

Info centar GSA

Izvori: GSA, Tanjug, sajt Vlade Crne Gore
Foto: Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Zajedničku “Izjavu o okončanju nasilja i zločina iz mržnje prema LGBT osobama” možete pročitati i preuzeti OVDE.

Govor izvršne direktorke GSA na otvaranju LGBTI Biznis Foruma možete pročitati OVDE.

Ceo program IDAHO Foruma 2015 sa pozdravnom reči i biografijama govornika i panelista možete preuzeti OVDE.

Facebook

Twitter

YouTube