Ministarka Joksimović podržala Paradu ponosa i Ponos trans* osoba

Beograd, 9.9.2015.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je pismo podrške LGBT zajednici u Srbiji u kojem je navela da uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine predstavlja dobar pomak u obezbeđivanju ljudskih prava i važan korak u uspostavljanju tolerantnijeg društva, saopštili su danas organizatori Parade ponosa.

Jadranka-Joksimovic_featuredKako se navodi u njihovom saopštenju, Joksimović je u pismu navela da se društvo u Srbiji danas suočava sa brojnim problemima, ali da “to ne umanjuje neophodnost da jedan značajan deo društva, koji pripada LGBT zajednici, treba da ima prostor da ostvari svoju društvenu afirmaciju”.

“Time se LGBT zajednici i svim pojedincima šalje snažna podrška zajedništva, koja podrazumeva predani rad na poboljšanju položaja i bezbednosti, zaštite prava i veće vidljivosti svakog građanina ove države”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, članovi i članice Organizacionog odbora skupa Ponos trans* osoba saopštili su da su Joksimović i članovi i članice njenog Kabineta izrazili podršku skupu Ponos trans* osoba, zakazanom za 20. septembar.

Oni su u saopštenju naveli da su juče sa ministarkom Joksimović razgovarali o realnim izazovima sa kojima se pripadnici i pripadnice trans* zajednice svakodnevno susreću, kao i o pravnom vakuumu u kome se nalaze, a koji predstavlja jednu od osnovnih prepreka za zahtevanje i ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava.

Kako su naveli, bilo je reči o promeni legislative kojom se reguliše izdavanje ličnih dokumenata trans* osobama, kao i o nužnosti otvaranja drop in centra, strateški povezanog sa nadležnim institucijama u cilju efektivnog pružanje pomoći i podrške trans* osobama.

sastanak09092015

Govorili su i o problemu nasilja nad trans* osobama kao i o poboljšanju njihovog socijalno-ekonomskog položaja jer se većina nalazi na marginama društva.

Joksimović je, kako se navodi u saopštenju, ukazala na važnost razvijanja dijaloga u društvu o problemima trans* zajednice i njihovom rešavanju.

Beogradska Parada ponosa 2015 zakazana je za 20. septembar u 12 sati i kreće od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a zatim ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Nikole Pašića do platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Izvor: Tanjug
Foto: Vlada Srbije; Egal

Facebook

Twitter

YouTube