GSA najoštrije osuđuje napad na Kuću ljudskih prava

Beograd, 22.01.2016.

Gej strejt Alijansa (GSA; Alijansa) najoštrije osuđuje napad na prostorije Kuće ljudskih prava u Beogradu, na kojima su tokom noći razbijeni izlozi, i zahteva od nadležnih organa hitnu identifikaciju počinilaca i njihovo privođenje pravdi.

Gej strejt alijansaČlanice Kuće ljudskih prava, kao i druge organizacije civilnog društva među kojima je i GSA, godinama unazad upozoravaju na veliki potencijal za nasiljem u društvu koje se neretko manifestuje u vidu konkretnih fizičkih i verbalnih napada i pretnji u različitim društvenim sferama, počevši od porodice, preko obrazovnog sistema pa do javnog prostora. Posebno je nedopustivo da u Srbiji nasilje i njegovi derivati i dalje budu legitimno i često nekažnjivo sredstvo za obračun sa neistomišljenicima.

Takođe, GSA podseća da su branitelji i braniteljke ljudskih prava posebno izložena kategorija koja je na udaru raznih oponenata, kako pojedinaca, tako i ekstremističkih organizacija, koji ne prezaju od pretnji i napada. Prema dosadašnjem iskustvu kolega i koleginica iz nevladinog sektora, imajući pritom u vidu i iskustvo GSA koja je i sama bila meta u nekoliko navrata, ovi slučajevi na žalost u najvećem broju ostaju nerešeni i zaboravljeni, bez sudskog epiloga ili bilo kakvih pomaka u istrazi.

Pozdravljajući reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova i javnu osudu napada na Kuću ljudskih prava od strane ministra Stefanovića i drugih državnih institucija i političkih činilaca, Alijansa još jednom ističe da je neophodno što pre identifikovati i pronaći počinioce ovog dela i sudski ih sankcionisati. Samo na taj način država može adekvatno da odgovori na ugrožavanje bezbednosti branitelja ljudskih prava, kao i da pokaže da nema zaštićenih kada je u pitanju bilo koji bezočni akt mržnje, a ovaj napad po svim svojim odlikama to jeste.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube